FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE

A jó ideje már a Mars bolygóra készülő Fortis, most épp földhözragadtabb “vizekre” evez, még akkor is, ha úgy kezd mesélni róla, hogy “ez nem egy búvár óra“. Pedig de. Íme a narancssárgára hangolt FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE

500

Méter vízállóság mellett mókás “nem búvárnak” címkézni az új MARINEMASTER szériát. Bár a csekélyebb tokátmérővel (40 mm) érkező “kis színesek” esetén ez az érték már “csak300 méter. Na de akkor is… Persze értjük mi a tréfát. 🙂

Tudjuk, hogy a svájci gyártó csupán cseppet hergeli a közönséget, szokás szerint.

FORTIS MARINEMASTER M-40 WOODPECKER <strong>GREEN</strong>. Forrás: FORTIS
FORTIS MARINEMASTER M-40 WOODPECKER GREEN. Forrás: FORTIS

Némileg efféle kacérkodásként értékelhető a MARINEMASTER sorozat fizimiskája is, ami különösen a zöld számlapos, zöld elasztikus szíjjal elérhető kivitel esetén emlékeztet valamire, nem is kicsit.

Hmm, mire is emlékeztet minket az új zöld Fortis “nem” búvár… ? Forrás: Patek Philippe

Bár a címszereplő mélytengeri betyár narancssárgára hangolt külsején ez az utánérzés már nem annyira feltűnő.

FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER <strong>ORANGE</strong>. Forrás: FORTIS
FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE. Forrás: FORTIS

Szabadidős óra

Ha horgászni, szörfözni, esetleg kempingezni” mennél, naná, hogy kell a kezedre egy 500 méterig vízálló, 4.250 eurós (1,5 millió forintos) karóra – állítja a Fortis. És tényleg, miért is ne? Bármennyi víz ér e szabadidős tevékenységek során, a MARINEMASTER kétségtelen, nem hagy majd cserben.

Erős fénnyel világító indexek és mutatók. Csavarzáras korona. A rozsdamentes acél tok átmérője 44 mm, ráadásul 100%-ban újrahasznosított acélból készül, ezzel is csökkentve az óra ökológiai lábnyomát.

FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE lumineszcens fénye. Forrás: FORTIS

Mégiscsak búvár?

A tok balján aztán ott figyel a végső “terhelő bizonyíték”, a hélium kieresztő szelep.

Gondolhatjuk a képek alapján, de végül kiderül, hogy az mégsem az.

Helyettemegint csak a Fortis leírása szerint – valami valóban értelmes, illetve funkcionálisabb holmit pakoltak az óratok oldalára, 10-óra tájékon. Lévén úgysem merül senki 500 méter mélyre; Akkor meg minek az a hélium szelep…?

Ugye!?

FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE. Forrás: FORTIS
FORTIS MARINEMASTER M-44 AMBER ORANGE. Az ott balra fent NEM hélium kieresztő szelep. Forrás: FORTIS

A “hamis” szelep valójában ún. Fortis Lock System néven “fut”, de inkább “fordul”. A tokba “benyomva” és zárt állapotba fordítva meggátolja az egyébként mindkét irányba forgatható lünetta mozgatását.

A rajta lévő jelölésnek megfelelő irányba “tekerve” aztán kiugrik, lehetővé téve a lünetta jobbra, balra való forgatását.

Visszatoljuk, ellenkező irányba fordítjuk, s máris rögzítettük a lünettát a kívánt pozícióban.

Az egész meglehetősen kitekert és ellentmondásos. Sikerült valamit nagyon jól bevált és egyszerű dolgot túlbonyolítani, de nem baj. Ilyen a Fortis útja.

A lünetta tehát nem búvár, de azért saját zárrendszert “fejlesztünk” hozzá, hogy megakadályozzuk annak véletlen, nem kívánt elforgatását. Oké. Mellesleg feketére felületkezelt, hogy mutatósabb legyen, illetve – a gyártó szerint – jobban is működtethető ettől, “jobb rajta fogást találni“.

Szerkezet

A fenti játékosság mögé egyébként igen komoly mechanikát pakolt a márka. Igaz, saját szerkezetként hivatkozik rá (WERK-11), de a vak is látja, hogy “átcímkézett” Tudor MT5612 dohog a négyzetes textúrával dekorált számlap mögött.

Balra: FORTIS WERK-11. Jobbra: TUDOR MT5612. Fotó: Fortis, Tudor

Ez amúgy nem baj, sőt. Hiszen tudjuk, a Tudor már majdnem Rolex. Igaz persze, hogy a fent említett árért már Tudor búvárt is kapunk, ám a változatosság – ugye? – gyönyörködtet.

VERDIKT

A dizájn mindenképp figyelemfelkeltő és érdekes, a műszaki tartalom dicséretes.

Akinek a 44 milliméteres tokátmérő túl sok, zöld, kék, szürke és fehér opciók közül szemezgethet, ha végiglapozza a 40 mm-es lehetőségeket.

Esetükben az ár is kedvezőbb, nincs 3000 EUR, azaz bő 1 millió forint. Az öröm azonban korai, hiszen nekik már be kell érniük az világmegváltónak aligha nevezhető Sellita mechanikus szerkezet kőkemény 38 órás járástartalékával (a Tudor… illetve, Fortis WERK-11 70 órányi ereje helyett), hogy a járáspontosságot például már ne is említsük.

Mindezekkel együtt a 2021-es MARINEMASTER  kollekció kifejezetten üdén hat, akkor is, ha persze, láttuk már “valahol” (igazából több helyen is).

FORTIS