Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition – Kalandóra?

Idén pontosan két évszázada annak, hogy felfedezték a hetedik kontinenst, a Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition pedig ennek állít emléket.

Mondhatni, inkább csak ürügyet kerestek, hogy egy limitált példányszámú (200 darab) modellel jelentkezhessenek. Alapvetően nem is vitték túlzásba a dolgot. A tok például megegyezik a Shell Star kollekció tagjaival. Ugyanúgy rozsdamentes acélból készül, átmérője 44 milliméter. Ennek egyenes következménye, hogy kapunk hozzá 50 bar (500 méter) nyomásállóságot is, ami azért elég szép teljesítmény. Szép, mivel a 4 év múlva centenáriumát ünneplő Delma mind a mai napig családi tulajdonban van.

Öszvér

Persze azért ez valamennyire el is várható a márkától, elvégre szinte a kezdetektől fogva sportórákat gyártottak. Amivel az aktuális modellel kilóg a többi közül az a rendeltetése. A hetvenes évek formáit idéző Shell Star kollekció ugyanis egy klasszikus búváróra, míg a tokot kölcsönvevő Oceanmaster a vitorlázáshoz kapcsolódik. Többek között ezért találunk fokot percek helyett a lünettán. Itt jelen esetben megtehették volna azt, hogy mindkét irányba forgathatóvá alakítják a Shell Starok lünettáját, de maradt egy irányba forgatható. Végszükség esetén akár merülhetünk is vele.

Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition - le sem tagadhatja a hetvenes éveket
Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition – le sem tagadhatja a hetvenes éveket

Szintén egyedi színt, mi több, textúrát kapott a számlap, ezzel idézve meg az Antarktisz kékes, jeges színvilágát. Független márkától ez azért elismerendő teljesítmény, főleg, hogy eleve limitált mennyiséggel kezdenek. A számlapon ezen kívül az indexek is újak. A egyéb kiegészítő jelzések a vitorlázáshoz kapcsolódnak, azon belül is a szél optimális kihasználását segítik.

Ihlet a számlaphoz
Ihlet a számlaphoz

Szerkezet tekintetében nyilván manufaktúra kaliberről nem beszélhetünk, de legalább nem mentek messzire érte. A szomszéd településbe, Grenchenbe, és az ETA-tól kérték és kapták meg a 2824-es alapkalibert. Függetlenként ők bizony gond nélkül hozzáférnek még az ETA termékeihez.

Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition - alapvetően egész jól sikerült megragadni
Delma Oceanmaster Antarctica Limited Edition – alapvetően egész jól sikerült megragadni

Mondhatni, hogy valamennyire öszvér a Delma újdonsága, de mégis egyedi tud lenni. A legtöbb vitorlázáshoz kapcsolódó svájci karóra inkább a vitorlázás presztízséhez igyekszik igazodni. Ez a modell sokkal funkcionálisabb megjelenésű, mondhatni kalandozásra csábít.

Delma