Delma Cayman Worldtimer Automatic – búvárból lett világóra

Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy adott modell más szerepkörben is kipróbálja magát. A Delma Cayman Worldtimer Automatic is tipikus példája ennek.

A kétezres években inkább stagnáló, majd a retró trend megjelenésével felfutó márka valóban a lehető legtöbbet igyekszik kihozni az aktuális lehetőségekből. Búvárórái közül sok az 1960-as, 70-es években is megállná a helyét, feltéve ha egy kicsit keskenyebb lenne az átmérőjük.

Delma Cayman Worldtimer Automatic - a retró segítségével tértek vissza
Delma Cayman Worldtimer Automatic – a retró segítségével tértek vissza

Persze ezen nagyon ne csodálkozzunk, elvégre a márka pont abban az időszakban élte aranykorát búváróráival. A világórává való “átváltozást” akár diverzifikáció egyik módjának is tekinthetjük. Annyi történt mindössze, hogy a búvárlünettát elhagyták, és helyére két irányba forgatható, időzónákhoz tartozó városokat felvonultatót helyeztek. Ehhez persze szükség van egy további mutatóra is, így a központból egy negyedik, 24 óra alatt körbejáró is nyújtózkodik.

Delma Cayman Worldtimer Automatic - számlapból alapszínek: fekete, ezüst és kék
Delma Cayman Worldtimer Automatic – számlapból alapszínek: fekete, ezüst és kék

Mindennek egyenes következménye, hogy az óra hivatalosan nem tekinthető búvárórának. Ehhez ugyanis kellene a búvárlünetta (vagy feladatát ellátni képes más megoldás). Ennek ellenére is meglehetősen figyelemre méltó vízállósággal látták el: 50 bar nyomást (500 m) képes elviselni a 42 mm átmérőjű, 13,6 mm vastag tok. Mindezt úgy, hogy a hátlap üvegbetétes és a megszokottól eltérően ott is zafírt használnak. Pusztán azért pedig, hogy láthassuk a szerkezetet. Jelen esetben ez az ETA (nem klón) 2892-es második időzóna komplikációval ellátott változatát, amit aligha kell itt bárkinek is bemutatni. Nem egy nagy durranás, de egyrészt ebben a belépőkategóriában megállja a helyét, másrészt könnyű lesz szervizeltetni.

A szokványost meghaladó teljesítményért viszonylag magasabb árat is kérnek. A bőrszíjas változatok 2050, a fémcsatosak pedig 2150 euróért kerülnek forgalomba. Van azonban két jó hír is. Összesen féltucatnyi különböző változat közül válogathatunk, és szinte pontosan harmad ennyiért kvarc kivitel is készül.

Delma