Bulova CURV Chronograph

Sokan még hangvillás szerkezeteiről ismerik a Bulovát, pedig azóta elég sok minden történt. Legújabb említésre méltó újítás a Bulova CURV Chronograph, avagy az ívelt kronográf.

Az óraiparban a szerkezetek legelterjedtebb alakja a kör, minden mást formaszerkezetnek nevezünk, azaz a szerkezet formája megegyezik a tok formájával. Értelemszerűen ilyenkor a tok formája nem kör. Mindegyik formaszerkezet közös jellemzője, hogy kizárólag síkban követi a tok formáját. Persze az is igaz, hogy a tokok szinte mind síkban játszanak a formákkal. Kivétel azért van, például a Tissot Banana, amelynek tokja térben is ívelt, ám szerkezete ennek is sík.

Bulova CURV Chronograph 98A185 - 44 mm az átmérő, párnatokosoknál 45. Persze érdemes is láttatni
Bulova CURV Chronograph 98A185 – 44 mm az átmérő, párnatokosoknál 45. Persze érdemes is láttatni

A Bulova CURV Chronograph modellek azzal újítanak, hogy nem csupán tokjuk, hanem szerkezetük is ívelt, méghozzá térben. Nyilván az ívelt tok viseléssel kapcsolatos előnyeit nem kell részletezni. Amiért mégsem terjedt el, az pont a szerkezetek hiányának köszönhető. Persze mint tudjuk, a Bulova elsősorban kvarc szerkezetekkel látja el óráit, és az új kronográfok is ilyen szabályozásúak. Ugyanakkor a CURV a még 2010-ben bemutatott Precisionist kollekció kvarckalibereinek alapjaira építkezik, és így természetesen hozza a kvarc kronométerekre jellemző évi legfeljebb 10 másodperces eltérést, de kronométer tanúsítvánnyal nem rendelkezik. A Bulova ezt a pontosságot elsősorban a rezgésszám megnyolcszorozásával érte el, így a szokásos 32 kHz helyett a CURV kaliberrel szerelt modellek 262 kHz dolgoznak.

Bulova CURV Chronograph 98A185 - kvarc szerkezet hátulról is látható
Bulova CURV Chronograph 98A185 – kvarc szerkezet hátulról is látható

Bár készül modell klasszikus párna tokkal is, mégis a inkább a futurisztikusabb külső illő ehhez a teljesítményhez. Nézzük például a füleket. Látványos így az óra megjelenése, de azért azzal legyünk tisztában, hogy márkán kívüli csereszíjat csak körülményesen találunk majd hozzá. Persze aki szereti a kaucsukszíjat, az a tartósság miatt ne aggódjon. Még napi viselés mellett is egy szűk évtizedet számíthat rá. Szintén szokatlan, hogy kvarcszerkezethez üvegbetétes hátlapot készítenek. Tény persze, hogy térben ívelt szerkezetet finoman szólva nem sűrűn látunk, így akár kvarcot is érdemes közszemlére tenni. Éppen ezért a számlap felől is látható, és persze maga a számlap is ívelt.

Bulova CURV Chronograph 98A185 - ívelt tok, ívelt szerkezet, ívelt számlap
Bulova CURV Chronograph 98A185 – ívelt tok, ívelt szerkezet, ívelt számlap

Nyilván nem kell mondani, hogy a Bulova CURV Chronograph a márka drágább modelljei közé tartozik. Kiviteltől függően 650-től 995 dollárig terjed az az összeg, amit egy-egy modellért elkérnek, ám az is igaz, hogy olykor jelentős engedményeket is ki lehet fogni.

www.bulova.com