Arnold & Son Nebula 41.5 Steel

Régóta ismert darabja a márka kollekciójának az Arnold & Son Nebula 41.5 Steel, így meglepetést nem okoz újdonságuk.

Eredetileg a márka belépőkollekcióját képviselik a Nebula modellek. Igen, tisztában vagyunk vele, hogy egy belépőmodell alatt nem feltétlenül ilyen külsőt képzel el az egyszeri órakedvelő, de a márka szeret különcködni. Arról nem is beszélve, hogy az haute horlogerie kedvelőit veszi célba. Itt egy csontvázasított szerkezet minden további nélkül „kapudrognak” tekinthető.

Érdekesség, hogy a kora tavaszi újdonságukkal ismét visszatérnek ahhoz a mérethez, amivel a Nebulák megszülettek. Alig négy évvel ezelőtt ugyanis az átmérőt 38 milliméterre csökkentették. Bárhogy is nézzük, a 41,5 milliméter azért még mai mércével sem számít nagynak, ugyanakkor a 8,73 milliméteres magassággal kiegészülve meglehetősen laposnak tűnik a tok. Egy közel négy milliméterrel kisebb toknál az arányok nagyon más benyomást keltenek.Arnold & Son Nebula 41.5 Steel

Tokon belül minden a régi

A szerkezet természetesen nem változott, továbbra is az A&S5201-es kaliber részleteiben veszhetünk el. Megcsodálhatjuk ezenkívül szimmetrikus elrendezését is. Ebből viszonylag könnyű levonni azt a következtetést, hogy ezt a szerkezetet a kezdetektől fogva csontvázasítottnak szánták. Épp harmonikus elrendezése teszi egyébként különlegessé ezt a 90 órás járástartalékkal rendelkező, kézi felhúzású kalibert, amelyet ezúttal kék ruhába öltöztettek.Arnold & Son Nebula 41.5 Steel

Az acélcsatos változatot elnézve egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak az a feltételezés, hogy a márka az éppen tomboló luxussportóra trendhez igazodva akar alternatívát nyújtani. Valóban azt is teszik. Viszonylag fiatal márkaként aligha hivatkozhatna az 1970-es évekre. Arról nem is beszélve, hogy ha túlságosan is ragaszkodnának annak a műfajnak az elvárásaihoz saját erősségük – a szerkezetek szépségének hangsúlyozásáról – szorulna háttérbe.

Hogy a 16900 frankos ár (15700 kaucsuk szíjjal) a luxussportórák iránti fokozott keresletnek tudható-e be, vagy egyszerűen csak minden drágább lett, megmondani nem tudjuk. Tény azonban, hogy a 2018-as modell 13500 frankos árához képest érezhetően drágább. Ennek ellenére is kifejezetten versenyképes ár ez, hiszen eleve viszonylag kevés példányszám készül, másrészt hasonló részletességgel csontvázasított szerkezettel szerelt órák ennél lényegesen több kerülnek.

Arnold & Son