Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic

Szokatlan érdekesség az Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic, amely egyben a kollekció egyik ritkasága is.

A pilóta, illetve repülős órákat felvonultató Startimer kollekció meglepően gazdag választékot vonultat fel a témára. Egyszerű kvarcok, retró stílusú automaták, okosórák és persze kronográfok között mindenki találhat magának kedvére valót. Jóformán egyetlen társaság kesereghetett eddig: a hagyománykedvelők.

Retrónál is retróbb

Az őszi újdonság a repülés hőskorába, az 1920-as, 1930-as évekbe próbál visszarepíteni. Persze néhány elem rögtön elárulja, hogy azért egy modern darabbal van dolgunk. Tegyük hozzá, hogy szerencsére. Kinek van kedve tokra forrasztott fülekkel viselni óráját, amelyek akár kisebb igénybevétel hatására is elengedtek. A 44 milliméteres tok ugyanis egy zsebórát igyekszik utánozni, de persze a fülek rögtön elárulják, hogy a forma ellenére valójában karórának szánták. Nosztalgiázni azért lehet, így ennek jegyében lett felnyitható a hátlap. Alatta persze nem a szerkezetet, hanem egy másik hátlapot láthatunk. Kapott azonban üvegbetétet, ezért minden további nélkül szemügyre vehetjük az AL-525-ös kalibert. A név ellenére természetesen nem manufaktúra szerkezetet kaptunk, csupán a Sellita SW-200-ast nevezték át, amit az egyedi rotorral indokolnak.

Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic - nyitható hátlap, alatta még egy üvegbetéttel
Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic – nyitható hátlap, alatta még egy üvegbetéttel

A számlapról rögtön meg lehet mondani, hogy melyik márkához tartozik. Még akkor is, ha történetesen kitakarnánk a közel 100 évvel ezelőtt használt betűk írt márkanevet is. Az árulkodó jel a számlap tetején ülő, hasában kör viselő háromszög. A repülős stílusú számlapoknál amúgy is formai követelmény a 12 óránál lévő, csúcsánál két ponttal kiegészített háromszög, a logó így szervesen tud illeszkedni ehhez. Természetesen a számjegyek stílusa is régies, és persze bézs színűek, ezzel mímelve a patinát.

Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic - kisebbnek tűnik, de 44 mm
Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic – kisebbnek tűnik, de 44 mm

Öszvér

Valóban érdekes darabot kapunk, egyfajta múlt és jelen öszvért. Elvileg kézi felhúzású szerkezet illene ide, de automatát kapunk, amiért persze kár lenne bánkódni. A szíj lehetett volna hasított bőr, elvégre a durvább felület talán jobban menne ehhez a stílushoz. A dátumot minden további nélkül elhagyhatták volna. Egyrészt nincs feltétlenül keresnivalója egy egy ennyire régies stílusú időmérően, másrészt a tok nagy mérete miatt nem illeszkedik a skálába, az íven belül helyezkedik el. Szerencsére fekete a dátumtárcsa alapszíne, így jelenléte nem annyira zavaró. A stílus miatt a tökéletlenségek ellenére is érdemes lehet elgondolkodni rajta. 1195 eurós árral kell számolni, illetve hogy ez az óra limitáció miatt csak addig szerepel a kollekcióban, amíg az 1883 darab el nem fogy.

Alpina