Alpina Seatstrong Diver 300 Heritage

Neve elárulja, hogy retró stílusú az Alpina Seatstrong Diver 300 Heritage, viszont sokkal sokoldalúbb, mint az elsőre gondolnánk.

Bár elsőre visszásnak tűnhet, hogy az Alpoktól nevét kölcsönző márka hegycsúcsok meghódítása helyett a mélységbe tör, valójában igenis van keresnivalója a búvárórák műfajában. Ahogy számos svájci óramárka, úgy ők is az 1960-as években jelentkeztek első búvárórájukkal. Mivel zömében amúgy is aktív időtöltéshez való karórákat készítettek (lásd Apliner 4) – manapság ezt outdoornak neveznénk – így a búvárórák is beillettek a sorba.

A névhez illően valóban retrós stíluselemekkel találkozunk. Ilyen például a keskeny lünetta síkja fölé emelkedő üveg, ami már persze nem plexi, hanem zafír. Igaz ez továbbá a meglehetősen szokványos megjelenésű tokra (42 mm átmérő), és persze a mintául szolgáló elődtől (Alpina 10) változtatások nélkül átvett mutatókra is.

Nem is annyira retrós

Ugyanakkor a mégsem tűnik olyan igazán retrósnak az óra. Az számlap összes indexe szerelt, nem csupán a négy fő helyen. Ezek ráadásul keskenyebbek, finomabbak, ahogy a mutatókat is láthatóan élesebben szabták. Utóbbi persze a jóval kifinomultabb megmunkálási eljárásoknak köszönhető, elvégre az elmúlt hat évtized alatt ezen a téren is bőven volt fejlődés. Mégis inkább a színkombináció, illetve a szín tehet arról, hogy egyben frissként is hat az óra. A zöld persze amúgy is kedvelt mostanság, viszont ezüst színnel kombinálva inkább elegáns irányba viszi el dizájnt. A zöldnek egyébként a piros lenne a komplementer színe, ami kifejezetten mozgalmassá tenné a számlapot, még ha csupán a mutatón lenne is csak egy csöppnyi belőle.

Ennek híján azonban marad az elegáns vonal, amire az üveg alatti lünetta is rásegít. Ugyan búváróráknál követelmény, hogy a lünettát csupán egy irányba lehessen mozgatni, itt mindkét irányba lehetséges ezt megtenni. Igaz, koronával tudjuk csak mozgatni, ami ráadásul csavarzáras is, így elvileg véletlenségből nem tudjuk elmozdítani a beállított értékről. Szintén csavarzáras a mutatókhoz tartozó korona (alul), így a 30 bar (300 m) nyomásállóság elérése nem volt kihívás.

Amit vele állíthatunk, az az AL-520-as névre hallgató kaliber, aminek paramétereit (26 kő, 38 óra járástartalék, 28800 A/h) elnézve egyből tudható, hogy valójában a Sellita SW-200-as szerkezetével van dolgunk. Bemutatni aligha kell bárkinek is.

Összességében egy meglehetősen gazdag csomagot kapunk, hiszen mind színben, mind hangulatában olyan modellt kapunk, amely még zakóval is viselhető, de szövetmintázatú kaucsukszíjának köszönhetően a medence mellett, vagy éppen benne is csuklónkon maradhat. Arról nem is beszélve, hogy akár napi viseletünk is lehet. Mindezért továbbra is 1495 eurót kérnek, ami örvendetes módon megegyezik a tavalyi összeggel.

Alpina