Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

Bár zöld hullám még nem is söpör végig az óraiparban, az is tény, hogy az Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic nem az első fecske.

Hogy rengeteg szemetet termel az emberiség, ahhoz kétség sem férhet. Ahhoz sem, hogy a szeméthegyek többsége végül a tengerekben, óceánokban köt ki. A környezettudatosság ha nem is fontos, de már lassan kimutatható szempont lesz az óraiparban is. Ez alatt nem pusztán azt kell érteni, hogy a gyártók igyekeznek zöld árammal fedezni igényeiket, hanem a termékeket is igyekeznek kizöldíteni.

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic
Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

Első próbálkozónak a Baume nevű márkát lehet megnevezni, amely azonban gyakorlatilag bele is bukott vállalkozásába, és gyorsan visszamenekült az anyamárka, a Baume & Mercier szárnya alá. Az Alpina ezzel szemben óvatosabban kezdett neki a folyamatnak. Tehette ezt bátran, hiszen ők csupán egyetlen egy modellel jelentkeztek, nem a „zöld órára” alapították vállalkozásukat. Ugyanakkor lényegesen messzebb is mentek, mint ami az óraiparban eddig szokás volt. Nem egy limitált, vagy különleges kiadású változtatott készítettek valamely kedvelt modelljükből, amelynek eladásából befolyt összeg egy részét valamely környezetvédelmi szervezetnek ajánlottak fel, hanem magát az órát és a csomagolást is újrahasznosított anyagokból állították elő.

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic
Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

Nagyobbat léptek

A tok 70% az Indiai-óceánból származó újrahasznosított műanyaghulladék, amit 30 százaléknyi üvegszállal erősítettek meg. A végeredmény egy rendkívül könnyű, ám mégis strapabíró 44 vagy 36 milliméteres tok, amit mindkét oldalán rozsdamentes acél fog közre. A hátlap ennek jegyében tömör acél, ami ezzel hozzájárul a 30 bar (300 m) nyomásállóság biztosításához, míg a számlap felőli oldalon a PVD eljárással feketített búvárlünetta gondoskodik arról, hogy megóvja az üvegszálas kompozit tokot a sérülésektől. A tok pedig az AL-525-ös kalibert öleli körbe, amely nem más, mint a márka által díszített Sellita SW-200-as szerkezet.

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic - férfi és női modell, mindkettő limitált
Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic – férfi és női modell, mindkettő limitált

Persze nem csupán a tok környezetbarát, hanem a szíj is. Anyaga az, amit a Tiszából is tonna számra halásznak ki. Sajnos nem halakra kell gondolni, hanem PET palackra.

Annak ellenére, hogy ez a márka második „zöld” órája, a limitáció arról árulkodik, hogy még mindig óvatosak. Mind a férfi (44 mm) mind a női (36 mm) változatból csupán 295 darab készül egyenként 1395, illetve 1295 eurós áron.

Alpina