Alpina AlpinerX Alive – sok szempontból újat hoz

Kevés olyan óramárkát találni Svácjban, amely okosórákat is készít. Az Alpina AlpinerX Alive azonban közülük is képes kitűnni.

A Frédérique Constant által a ezredforduló után felélesztett sportóramárka a kezdeti bukás után egy újrapozícionálást követően gyorsan magára talált. Gyakorlatilag az anyacég sportóramárkája lett, mindössze más logó szerepelt a számlapon. Svájci gyártóként ők kezdtek bele a hibridórák fejlesztésébe, követőjük pedig nem nagyon akadt.

Az AlpinerX-vonal képviseli a márkánál az okosórák kínálatát. A fejlesztésben tagadhatatlanul nagy segítséget jelent, hogy évekkel ezelőtt az anyacéggel együtt a Citizen tulajdonába kerültek. Nem csupán a jóval nagyobb és biztosabb anyagi hátteret kell ezalatt érteni, hanem az elektronika területén lévő összehasonlíthatatlanul nagyobb tapasztalatot is. Elvégre az Alpina is eredetileg mechanikus karórákkal indult, és aktuális kínálatában továbbra is nagyobb hányadot képvisel.

Alpina AlpinerX Alive - könnyen felismerhető a svájci származás
Alpina AlpinerX Alive – könnyen felismerhető a svájci származás

Alternatíva

Pont ez az, ami érdekes alternatívává teszi az Alpina okosóráit. Egy neves svájci óramárka, amely úgy tűnik képes mind a hagyományokat, mind pedig a technológiai újításokat egy termékben egyesíteni. Ehhez jön még hozzá a szokatlan finanszírozás és terjesztés. Az aktuális modell elődjét például közösségi finanszírozással valósították meg. Az aktuálissal sincs ez másképp az értékesítési modell pedig még nagyvonalúbb, mint korábban.

Alpina AlpinerX Alive - sportosság jegyében üvegszálból is készül tok
Alpina AlpinerX Alive – sportosság jegyében üvegszálból is készül tok

A modellhez tartozó honlapon lévő konfigurátor segítségével mindenki saját igénye szerint alakíthatja ki saját modelljét. Az elvi kombinációk száma 1500. Ugyanakkor erre csak június másodikáig biztosítanak lehetőséget, utána csak a standard modellekből lehet válogatni. Ráadásul az első 700 megrendelt óra árából 50 százalékot engednek, míg az ezt követő megrendelések június 2-ig is kedvezményesen lesznek kaphatóak. Ugyanakkor a megrendelt mennyiséggel párhuzamosan csökken a kedvezmény mértéke is. Magyarul minél több órát adnak el, annál kevesebb takaríthat meg a vásárló, egy szóval a korai vásárlókat jutalmazzák.

Alpina AlpinerX Alive - rozsdamentes acélból is
Alpina AlpinerX Alive – rozsdamentes acélból is

Mennyiért?

Mit is vehetünk listaáron 995 illetve 1295 frankért? Kapunk egy viszonylag nagy, 45 milliméter átmérőjű tokot üvegszálból vagy rozsdamentes acélból. Ezen kívül egy érintés vezérelt AMOLED kijelzőt, amely azonban meglehetősen diszkréten húzza meg magát a számlap alsó felében. Erre szükség is van, hiszen enélkül jóval nehezebb, vagy egyenesen lehetetlen lenne a svájci óra „érzetének” közvetítése. Az órát elsősorban az aktív életvitel folytatók igényeinek kielégítésére tervezték, így gyakorlatilag egy fitneszóra funkcióit is megkapjuk egy hagyományos okosóra képességei mellé.

Ezeknél az óráknál mindig kardinális kérdés a „járástartalék”, avagy hogy mennyi ideig bírja egy töltéssel az óra. A korábbi modellekhez képest visszalépésnek tekinthető a hét nap, ugyanakkor a funkciók tárháza is jelentősen kibővült. Persze az órát app segítségével a telefonunkkal is párosíthatjuk.

Azt persze érdemes észben tartani, hogy hiába svájci, mégiscsak egy okosórával van dolgunk. Ezek termékciklusa pedig lényegesen alacsonyabb. Az óra elődjét, az AlpinerX Smart Outdoorst például csupán két évvel ezelőtt mutatták be.

Alpina