Újabb Longines-régiség

A Longines Heritage Classic egy újabb példa arra, hogy a márka milyen gazdag múlttal is rendelkezik. Remélhetőleg azt is látják, hogy kétélű kardot forgatnak kezükben.

Az idei őszi újdonság le sem tagadhatja, hogy formavilága az 1930-as évekből származik. Társai is, a Longines Heritage Military, a Longines Military Heritage (nem elírás, tényleg ilyen “erős” a fantáziájuk) és a Longines Avigation BigEye mind a márka múltjából merítenek ihletet. Azonnal szemet szúr azonban, hogy az új időmérő most nem katonai múlttal rendelkezik.

Longines Heritage Classic – bal oldalt e mintául szolgáló 1934-es modell. Külsejét tekintve vajmi keveset változott.

A kési art déco jellegzetes stílus elemeit láthatjuk viszont a számlapon. Csodálkozni ezen aligha kell, gyakorlatilag módosítások nélkül lemásolták a Longines múzeumában kiállított, 1934-ből származó darabot. A tokra ez már kevésbé igaz. Kecsesebb lett a lünetta, a fülek is megnyúltak, így az óra optikailag nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A 38,5 milliméteres átmérője kiválóan illeszkedik ehhez a formatervhez, és persze illeszkedik az újra csökkenő átmérőket kereső közízléshez.

Szemben az előddel, a szerkezet nyilvánvalóan már nem lehet saját, hiába viseli a kaliber az L.893-as nevet. Értelemszerűen a Swtach-csoport (amelyhez a Longines is tartozik) házi szerkezetszállítója, az ETA adja a kalibert, méghozzá egy viszonylag ritkát. A 2892-2-es módosításával született az A31.501. Erről annyit érdemes tudni, hogy a járástartalékot 64 órára növelték az előd 42 órájához képest. Mindezt a lengésszám fél hertznyi csökkentésével érték el.

Longines Heritage Classic – alapból jár hozzá NATO-szíj is

Bár a 2020 euróba kerülő óra létjogosultsága a továbbra is tomboló retró trend mellett természetesen nem kérdőjelezhető meg, a mögött álló szemlélettel kapcsolatban már óvatosabban kell fogalmazni. Egy ideig el lehet éldegélni a múltból, de azért nem ártana néha új és friss formákkal is jelentkezni.

www.longines.com