Seiko Designer Day

A legtöbb óramárkánál, beleértve a nagyon ismereteket is, továbbra sem tudjuk, ki tervezi termékeit. Egyike a kivételeknek a Grand Seiko, amelynek főtervezőjével a Seiko Designer Day keretében a résztvevőknek lehetősége volt személyesen is megismerkednie.

Az európai körúton lévő tervező, nevezzük nevén, Kubo Sinicsiro (angolszász átírással: Shinichiro Kubo), már a második olyan Grand Seikónál dolgozó kulcsember, aki hazánkba látogat. Egy bő fél évvel korábban a egy Spring Drive szerkezet főegységeinek összeszerelésének lehettünk szemtanúi, most pedig annak a személynek a gondolatait hallgathattuk meg, illetve faggathattuk kérdéseinkkel, aki a “körítést”, azaz az óra megjelenését álmodja meg. Nem mellesleg ő tervezte a SBGJ005-öt referenciaszámú Grand Seikót. Ha nem ugrik be, melyik óra is ez, segítünk: ezzel nyert a Seiko a “Petite Aiguille” (kis mutató / 8000 frank alatti órák) kategóriában az Órakészítés Genfi Nagydíján, közismertebb nevén az Óra-Oscaron. Ez volt az első alkalom, hogy a svájciak ezen az akkor már 14. alkalommal megrendezett eseményen elismerték (hajlandóak/kénytelenek voltak elismerni) a japán órakészítés eredményeit.

SEIKO Designer Day - vastagabb is lett a 44 GS tokja, elsősorban az automata szerkezet miatt / Fotó: Seiko Magyarország
SEIKO Designer Day – vastagabb is lett a 44 GS tokja, elsősorban az automata szerkezet miatt / Fotó: Seiko Magyarország

Fotnos

A Seiko Designer Day több szempontból is fontos a márkának. Először is még mindig tudatosítani kell, hogy a Grand Seiko önálló márka. Három évvel ezelőtt tették meg ezt a lépést, amelynek leglátványosabb jele, hogy a Grand Seiko felirat a számlap alsó feléről a felsőbe került, száműzve onnan a “Seiko” feliratot. Másrészt idén ünnepli a Grand Seiko 60. évfordulóját. A nyugati kultúrkörben a 60. év betöltésének nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, viszont Japánban (és a Távol-Keleten) kiemelkedő fontossággal bír. Ott a hatvan év egy teljes naptári ciklus végét, és egy új kezdetét jelenti. Ezt a naptárt bő egy évezreddel Krisztus előtt is használták már. Akkor a várható élettartam lényegesen alacsonyabb volt, ezért a hatvanadik év betöltése egyben az újjászületés jelképe is.

SEIKO Designer Day - Snowflake (SBGA211) nélkül nincs GS rendezvény / Fotó: Seiko Magyarország
SEIKO Designer Day – Snowflake (SBGA211) nélkül nincs GS rendezvény / Fotó: Seiko Magyarország

Többek között ezért is kaphattak piros színt a jubileumi kollekció férfi modelljei. A 60. születésnapját ünneplő ugyanis ilyen színű jelmezt visel(het). A rendezvényen egyéként a történelmi jelentőségű Grand Seiko modellek mellett, beleértve a legelső GS-t is, a négy jubileumi modell közül hármat meg is “tapogathattunk”. Egyedül az évi 5 másodperces pontosságúra szabályozott, és ennek hagyományos jeleként egy csillagot a számlapon viselő, 9F85 kaliberrel szerelt változat hiányzott. Pusztán ennyiben, azaz a csillag viselésének jogában különbözik jelenlévő társától, ami évi 10 másodperces pontosságú.

Ehhez hasonló, a szélesebb vásárlóközönség számára is nyitott eseményeket itthon alig-alig szerveznek, ezért aki érdeklődik az órák iránt, annak érdemes lehet elgondolkodnia a klubtagságon.

www.seikoboutique.hu