Rolex DATEJUST II, az aranyos kétszínű

Félig arany, félig acél test, római számok a fekete számlapon. Az arany egyenesen a Rolex saját kohójából jön. A genfi korona égisze alatt születő elegánsabb modellek jellemzően kevesebb figyelmet kapnak, mint a cég sportmodelljei. Ideje, hogy tegyünk kicsit ez egyensúly helyrebillentéséért. Képeken egy Rolex DATEJUST II, az aranyos kétszínű.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

Bár manapság, az hogy mi sportos és melyik az elegáns, már nem egyértelmű. Alapesetben egy „ünneplős” óra bőrszíjon érkezik. Letisztult, egyszerű számlappal. Legfeljebb a dátum- és a másodpercmutató teszi komplikálttá. Ne legyen színes, lehetőleg készüljön nemesfémből a tok, s láthatatlan maradjon a lünetta. Mégis ehhez képest ma akár egy Submariner is „alkalomhoz illő” lehet, s kevés óra mutat kecsesebben a férfi csuklón, mint egy Daytona. Holott e kettő adja a Rolex sportos időmérőinek kvintesszenciáját.

 

A divat folyamatosan, az ízlés fokozatosan változik. 40 éve a 36 milliméteres tokátmérő egyértelműen férfiak kezére készült. Ma már a hölgyek is inkább a nagyobb után ácsingóznak. Órákról beszélünk még mindig. 😉 Sokak szerint a Rolex Submariner épp az a luxusóra, ami akár hétköznap, akár sportos tevékenységek közben, de egy előkelőbb rendezvényen is meglapulhat az ingujj alatt. A határok elmosódtak, ám mégis, ha Rolex és elegánsabb megjelenés, akkor 10-ből kilenc szakértő a DATEJUST családot ajánlja.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

Eredet

A legtöbb gyártó erős ecsetvonásokkal festi saját múltját ékesebbre, mint ahogy azt tényekkel alá tudjuk támasztani. Az első Rolex Datejust 1945-ben született, mintegy emléket állítva a márka 40 éves fennállásának. Romantikus szösszenet ez a cég weboldaláról, ám az igazságnak nem igazán felel meg. A valóság árnyaltabb.

Az alapítóként számon tartott Hans Wilsdorf valóban 1905-ben fűzte szorosabbra üzleti kapcsolatát Alfred Davis nevű sógorával, ekképp jött létre a Wilsdorf & Davis órás vállalkozás. A márkanév, mely ma kétségtelenül a legismertebb, s az elmúlt 111 év legsikeresebb óráscégérét jelöli, később, 1908-ban pattant ki Wilsdorf úr fejéből. Magát a céget végül 1920-ban jegyezték be, a svájci Biel/Bienne városában, mint Montres Rolex SA. A 40. évforduló így inkább csak a 25. volt.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

A számmisztika ellenére 1945-ben a Datejust (DJ) valóban a világ egyik első, automata (Perpetual), vízálló (Oyster), kronométer (azaz a korabeli szabványok szerint eléggé pontos és megbízható) karórája lett, ami az aktuális dátumot is mutatta. Manapság nyilván nevetségesen egyszerűnek hangzik, ám bő 70 éve nem volt ez ennyire egyértelmű. A dizájn egyébként a Rolexre jellemző módon azóta is alig változott. A sajátos recézett lünetta és a márka DNS-éhez tartozó jubileumi fémcsat már az első kiadáson feltűnt. Még szép, hisz az önmaga volt a „jubileumi kiadás”. A küklopsz avagy „cyclops”, azaz nagyítós dátumablak csak később, 1953-ban került fel az óraüvegre. Ez utóbbi egyébként Rolex találmány.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

Második felvonás

A képeken is látható modell ellenben a 2009 és 2016 között gyártott, „második” széria tagja. Innen a DATEJUST II elnevezés, amely a gyártó modelljeire aggatott fantázia nevektől eltérő módon (lásd Pepsi, Batman, Coke, Rootbeer) valóban tőle is származik. Anyagában az arany-acél kombinációjáttwo tone” vagy „bicolour” névvel is szokás illetni. Ehhez képest Rolex nyelven ezt úgy ejtik „Rolesor”. Saját szabadalom, még 1933-ból. Bemutatott teszt alanyunk, az épp 10 éves, első nagy frissítés jegyében már az újabb, modernebbnek számító Oyster fémcsatot viseli. Sportosabb, markánsabb „heveder”. A tokátmérője is feldagadt, az első DJ 36 milliméteres térkitöltéséhez mérten. A sorozat harmadik nagyobb megújítása, talán ezek után kitalálható, hogy 2016-ban következett. Az átlagos férfiméret megmaradt. Jelenleg 41, 36 és 31 mm méretben elérhető az aktuális kínálat. A legújabb „nagy” DJ neve ezzel összhangban, és igen egyszerűen Datejust 41.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

Mi a különbség a legújabb és az itt mutatott, eggyel korábbi modell között?

Elsőre talán nem sok minden. Az elmúlt évtizedekben, lényegében a számlapokat váltogatja a gyártó. Ezen a ponton szembetűnő változás, a lumineszcens festékkel bőven töltött, téglalap alakú, rakott indexek szinte egyeduralma. Legalább is a DJ 41-es felhozatalt szemlélve. A DJ II esetén kedvelt római számok szinte kivesztek. A női, azaz a kisebb tokátmérővel kapható Datejust modelleket nem számítva, manapság kizárólag az igen kedvelt „Wimbledon” rajongói névvel jelzett, szürke számlapon zöld számok kombináció esetében maradtak meg. Datejust II ezen felül készült kék és fekete számlappal is, „római” kivitelben.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

A Jubileumi fémcsat az elmúlt pár év, „újra felfedezett” slágere. A Rolex a Datejust sorozat esetében is visszatérni látszik e kezdeti útra. A legújabb kiadásokon mindemellett vékonyabb a lünetta, s hasonlón apró méretváltások itt-ott még felfedezhetők. Bár, ha nincs a két óra egymás mellett, ezt aligha vesszük észre. Jelentősebb változás, s lényegében a modell nevek váltása is a belső, mechanikus szerkezet újabbra cseréléséhez igazodik.

Datejust II 41mm Rolesor Black Roman Referencia szám: 116333 – 003 BKRO Fotó: @RetekG

Technikai adatok

A DJ 41 már a legfrissebb 3235 automatával készül. Egyértelmű előnye a korábbi 3136, a képeken is látható DJ II-be szerelt kaliberhez képest a 70 órás járástartalék, illetve a vállalt pontosság. Az előbbi legfeljebb 2 másodperc eltérést enged naponta, előre vagy hátra. A régebbi ennek dupláját. Mindezt nagyobb kapacitású rugóházzal éri el a gyártó. A felhúzósúly perdülete hatékonyabb, ahogy az így nyert energiát továbbító fogaskerékrendszer működése is. A strapabírásért „Paraflex” ütéscsillapító rendszer gondoskodik. Nem mintha bármelyik előbbi adat vonatkozásában gyengén teljesített volna bármelyik modern, korábbi Rolex szerkezet. A sokkelnyelő megoldás például megegyezik a DJ II esetén már megismerttel. A 70 órás járástartalék viszont kétségtelen, hogy praktikusabb, mint a 3136 48 órányi készlete.

ROLEX

728x90