Pin-up lányok  – Graham Chronofighter Vintage Nose Art

Repüléshez kapcsolódó órákkal lassan Dunát lehet rekeszteni, és valóban nem könnyű valami újat mutatni ezen a területen. Persze van azért, aki képes erre. A Graham pédlául a Chronofighter-kollekcióban alkotott figyelemre méltót. Az uralkodó trendeknek megfelelően a meglehetősen robusztus és férfias Chronofightert retrósították, megalkotva ezzel a Chronofighter Vintage-t és a negyvenes-ötvenes évekbe helyezve ezzel a megjelenését.


Innen már természetes lépés volt az angolszász harci gépeken előszeretettel használt „nose art” festések számlapra való átültetése. A nose art festések legismertebbje talán túlzás nélkül a Memphis Belle, ám ezt természetesen csak mindenféle jogi herce-hurca után tehették volna a számlapra. Persze az adott kor stílusában alkothattak saját alakokat is, és így is tettek. Összesen 3+1 hölgy jelenik meg négy Chronofighter Vintage számlapján. A négy közül Sally, Anna és Nina egy kaptafára készült. Kezük a négy óránál lévő indexre támaszkodik, míg lábuk a kronográf percösszegzőjének majd felét foglalja el. Törzsük egy részét a kismásodperc és a percösszegző közötti rész rejti. Ehhez képest Lillyt teljes alakban ábrázolták. Természetesen az egykori hagyományoknak megfelelően a hölgyek nevei is szerepelnek a számlapon. Ebből a szempontból Sally lehet egy kicsit problematikus. A rózsaszín ugyanis nem nevezhető a legmaszkulinabb színek egyikének. Hölgyek márpedig aligha fognak egy 44 milliméteres átmérőjű órát viselni, főleg ha kronográf kezeléséhez külön kart is elhelyeztek a tok bal oldalára.

El is jutunk így a szerkezethez, amelyben egy sokat vátozott régi ismerőst köszönhetünk. Ugyan a G1747 megnevezést viseli, alapjaiban mégis egy 7750-es. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet. A szerkezetet nem az ETA, és nem is a Sellita gyártja, hanem a La Joux Perret, és már a kronográf nyomgombjának helyzetéből is látszik, hogy mélyebben belenyúltak a szerkezetbe, és nem egyszerűen csak elforgatták. Ugyanakkor nem ez az oka, amiért a négy változatból csak 100–100 példány készül, hiszen rengeteg Chronofighter-változatban ez a szerkezet dolgozik. Egyértelmű, hogy a limiált mennyiség a „nose art” festésnek köszönhető, úgyhogy aki szeretne egy randevút Sallyvel, Annávál, Nináva vagy Lillyvel, igyekezzen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük