Páros órák – Tissot Ballade

Bár tény, hogy közeleg a meglehetősen ambivalens megítélésű Valentin-nap, a Tissot Ballade órák mégsem (kizárólag) ennek köszönhetik létüket.

Nyilván gazdasági szempontok is szerepet játszanak pároknak is szánt órák megalkotásánál, ám egyáltalán nem olyan egyszerű műfaj ez, mint sokan gondolnánk. Nehéz olyan tokot tervezni, ami mind férfi, mind női méretben jól mutat. Szerencsére a női órák mérete az utóbbi másfél évtizedben még nagyobb iramban nőtt, mint a férfiaké, megkönnyítve ezzel a formatervezők munkáját.

Tissot Ballade - párban is jól mutatnak
Tissot Ballade – párban is jól mutatnak

A Tissot Ballade tokja alapvetően egyszerű, a szokásos háromrészes felépítésű, ám a lünetta mintázata mégis különlegessé teszi. Ilyen mintát általában a számlapon szoktunk látni, ahol ezt a gilosálást Clous de Paris-nek hívjuk. A lünetta ilyen jellegű kialakításával ritkán lehet találkozni, aminek az óra viselője szempontjából egészen praktikus okai vannak. Idővel az apró mélyedésekben könnyen megül a kosz, amit azonban egyszerű ultrahangos mosással könnyen, akár saját kezűleg is eltávolíthatunk. Nagyobb gond, hogy a lünetta általában az óra legsérülékenyebb felülete, így ütések és karcolások könnyen megtörik a szabályos mintázatot.

Tissot Ballade - nőknek két méretben (30,6 mm, 32 mm) aranyozott (sárga vagy vörös) felületekkel
Tissot Ballade – nőknek tisztán acélban vagy aranyozott (sárga vagy vörös) felületekkel

Ennek ellenére talán mégis érdemes vállalni a kockázatot, mivel egyrészt valóban egyedi megjelenésről beszélhetünk, másrészt a lünetta és a számlap között kivételes az összhang. Ez a női modellre még annak ellenére is igaz, hogy annak számlapja gyöngyház. A lünettával való harmóniát a számlap központi részének Clous de Paris gilosált felülete teremti meg, ezt növeli a számlap egészének részletgazdag felépítése is.

Powermatic 80 SI - svájciak közül belépőszinten mindent verő kaliber
Powermatic 80 SI – svájciak közül belépőszinten mindent verő kaliber

Hasonló gondosság árulkodik a szerkezet kiválasztásánál is. Már a számlap is hirdeti, hogy az órába a Swatch-csoport (amelyhez a Tissot is tartozik) piaci szempontból talán legütőképesebb szerkezete, a Powermatic 80 került. Ráadásul a hölgyeknek sem kell nélkülözniük és holmi kvarcszerkezettel beérniük, ők is megkapják a 80 órás járástartalékú automata szerkezetet. Pedig az óráik egy negyeddel kisebbek. Míg a férfiak 41 és 39 milliméter átmérőjű változatokból válogathatnak, addig a hölgyeknek 30,6 mm illetve 32 mm jut. Mindkét nemnek szánt órához jár azonban kronométer tanúsítvány, ami nagyrészt a Powermatic 80-as szerkezet szilíciumból készült hajszálrugójának köszönhető. Aligha kell mondanunk, hogy az átlagoshoz képest majdnem kétszer nagyobb járástartalék és szilícium hajszálrugó a belépőkategóriában igazi ínyencségnek számít.

Tissot Ballade - férfiaknak is van miből válogatniuk
Tissot Ballade – férfiaknak is van miből válogatniuk

Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a Tissot Ballade órák a márka magasabb árazású órái. Változattól függőn háromszázezer forint körüli összegre számítsunk.

www.tissotwatches.com