Mathey-Tissot Mergulhador

Búváróráknak gyakorlatilag mindig szezonja van, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Mathey-Tissot Mergulhador bevezetése.

Hagyományosan a nyárhoz szoktuk társítani a búvárórákat, bár pontosan tudjuk, hogy a merüléshez, de még a strandhoz is már kevés köze van. Persze nem a paraméterekre kell itt gondolni. Azoknak néhány kivételtől eltekintve minden olyan karóra megfelel, amelyik búvárórának nevezi magát. A Mathey-Tissot újdonsága is 20 barig (200 méter) nyomásálló, holott az ISO 6425-ös szabvány legújabb felülvizsgálata (2018) is csupán 10 bart (100 méter) ír elő.

Még egy portugál

Ebből már sejthetjük, hogy a furcsa hangzású Mergulhador névnek valami köze lehet a búvárkodáshoz. Ténylegesen búvárt is jelent, mindössze portugálul. A stílusból pedig jól gondoljuk, hogy valószínűleg már volt elődje. Ténylegesen a portugál piac megrendelésére készült az eredeti modell, amelyet 1966 és 1972 között gyártottak. Nyilván sokaknak eszébe jut egy másik karóra is, amit szintén portugál megrendelésre kezdtek el gyártani évtizedekkel korábban, de ettől a ténytől eltekintve az IWC Portugieser és a Mathey-Tissot Mergulhador modelleknek nincs sok közük egymáshoz. Persze azért érdemes elgondolkodni, hogy egy viszonylag kis országban hogyan is van ekkora vásárló erő. Érdemes azonban Portugália határain túlra tekinteni, és az ország egykori legnagyobb gyarmatát Brazíliát is hozzászámolni. Így azért mindjárt más a kép.

Mathey-Tissot Mergulhador - Az előd 1970-ből. Különösen a lünettán látható, mennyit is fejlődött a megmunkálás minősége azóta.
Mathey-Tissot Mergulhador – Az előd 1970-ből. Különösen a lünettán látható, mennyit is fejlődött a megmunkálás minősége azóta.

Az eredeti Mergulhador nevében ott szerepelt az UHF, avagy Ultra High Frequency, amire ma már egyből kvarc szabályozású szerkezetre gondolunk. Az akkori modell – ahogy az idei is – azonban automata kaliberrel rendelkezett, és pusztán a magasabb lengésszámot jelölte a számlapon is megjelenő UHF felirat.

Retró!

Ha a 41 milliméteres tok nem lenne elég egyértelmű utalás arra, hogy a Mergulhador melyik évtizedből is való, a számlap minden kétséget eloszlató módon tisztázza ezt. A már-már óriási indexek, a botmutatók, a harsányan színes számlap mind hirdeti, hogy egy igazi retrós búvárral van dolgunk. Még a számlapon megjelenő feliratok is azt a korszakot idézik, hogy az egykori órákon általánosan használt formájú plexi formáját követő domború üvegről ne is beszéljünk. Itt dupla rétegű üveget használtak, megtartva a domború formát, a nyomásállósághoz szükséges vastagságot, míg az üvegre felvitt zafírréteg a karcállóságról gondoskodik.

Mathey-Tissot Mergulhador - Színes volt, az is maradt
Mathey-Tissot Mergulhador – Színes volt, az is maradt

A manapság, illetve a fél évszázaddal is népszerű színátmenetes számlap alatt manufaktúra kaliberre ne számítsunk, helyette a svájci óraipar jól bevált, könnyen szervizelhető, de azért már nem modern Sellita SW-200-as kaliberét találjuk. Persze ha úgy vesszük, akkor még hitelesnek is tekinthetjük, hiszen mint tudjuk az SW-200-as az ETA 2824-es klónja, az pedig szintén a 60-as évek szülöttje.

Mathey-Tissot Mergulhador - Fémcsatos változatban is készül
Mathey-Tissot Mergulhador – Fémcsatos változatban is készül

Szintén az akkori kor hangulatát idézi a szíj, illetve a csat. Előbbi esetében egyfajta lázadás tanúi lehetünk, hiszen a körökkel perforált szíj alapvetően motorsportos modelleken szoktuk viszontlátni. Így az mostani modellen való használata valójában csak az előd másolása, hiszen már az is ilyen szíjjal készült. A csaton pedig a második és negyedik sort alkotó, polírozott felületű „rizsszem” szemek teszik teljessé a retró külsőt.

Bár adná magát a lehetőség, a Mergulhador modellek egyike sem limitált, cserébe egységesen 1390 frankért kaphatóak.