Összvér Sinn

Több szempontból is két arca van a Sinn 104 St Sa A B E modelljének, amelyet a müncheni Inhorgenta alkalmából mutattak be.A még mindig erős retró trendet természetesen a frankfurti Sinn sem hagyhatta figyelmen kívül, ugyanakkor újdonságok csak első látszatra múltidéző. Erről elsősorban a patinát megidézni hivatott bézs lumineszcens festék tehet, amelyből bőven jutott a számokra és a mutatókra is. Mind a számok formája, mind a botmutatóké szintén évtizedekkel ezelőtti kor idéznek.

Sinn 104 St Sa A B E
Sinn 104 St Sa A B E

Azonban a tok formája, és az egy percnyi osztással állítható lünetta formája nem nevezhető retrónak. Sokkal inkább Sinnesnek, azaz robusztus és markáns vonalvezetésű. Szintén meglehetősen határozottan türemkedik ki a 41 milliméteres tok oldalából a korona, amelyet két oldalról ellentmondást nem tűrő koronavédő fog közre. A koronával a Sellita SW 220-1-es kaliberét állíthatjuk, amelyen egy érdekes vonást találunk. Az óra limitált, de a sorszám az órán sehol sem jelenik meg. Ehelyett a rotoron pusztán az “EGY 1000 közül” (EINE von 1000) felirat szerepel.

Kettő az egyben

Szintén kettőséget figyelhetünk meg az óra rendeltetése terén. A Sinn pilóta óraként tekint erre a modellre. Ezért biztosították az üveget alacsony nyomás miatti kiesés ellen, és emiatt számozták a lünettát ellentétes irányba. Előbbi például nagy magasságban történő hirtelen nyomáscsökkenéskor jelentkezhet, utóbbinak pedig navigálásnál venni hasznát, de gyakorlatilag bármilyen visszaszámlálást igénylő feladathoz használható. Az óra azonban egészen 20 barig (200 m) nyomásálló, a másodpercmutató is leolvasható sötétben, s bár a lünettája két irányba állítható, szükség esetén akár buváróraként is alkalmazható.

Nyilván a retró-hangulat fokozása érdekében döntöttek a szövetszíj mellett, amelyből az órához egyből kettőt, bézset és szürkét is kapunk. Valójában azonban pusztán a szíj külső felülete szövet, a csuklónkkal már bőr érintkezik. Hogy emiatt limitálták 1000-re darabra a példányszámot, erősen kétséges. Inkább a retrót pilótaóra koncepcióját tesztelik. Teszik mindezt 1290 euróért, ami 110 euróval több, mint az alapkollekció, számlapján csak indexeket felvonultató változat.

Sinn 104 St Sa A B E - Limitált órád van? Mi a sorszáma? Egy az ezerből
Sinn 104 St Sa A B E – Limitált órád van? Mi a sorszáma? Egy az ezerből

www.sinn.de