Halk múzsa

A Vacheron Constantin Égérie modellek egy újabb próbálkozás arra, hogy a legrégebbi svájci márka önálló női kollekciót indítson.

Természetesen a márka kínálatában eddig is szerepeltek hölgyeknek szóló időmérők. Ezek azonban vagy a férfi kollekció egyes darabjainak kicsinyített másai voltak, vagy – sokszor egyedi – haute joaillerie időmérők, azaz ékszerórák.

Vacheron Constantin Égérie - a belépőmodell acélból
Vacheron Constantin Égérie – a belépőmodell acélból

Az Égérie valójában már a második női kollekció ezen a néven. Először tonneau (hordó) alakú tokkal próbálkoztak még 2003-ban, ám nem sikerült érdemben felfuttatni a kollekciót, és még a hitelválság előtt ki is vezették. A múzsa, mert hogy az “égérie”-nek ez a magyar jelentése, rosszul súgott.

Halkan súg

Lehet, hogy ezért az immár kerek, 35 milliméter, illetve 37 milliméter megalkotásakor már csak halkan mert súgni a múzsa a márka formatervezőinek. Az új Égérie-modellek, az acéltól a gyémántokkal borítottig mind konzervatív megjelenésűek. Az egyedüli színfoltot a szíjak gyors és szerszámok nélküli cseréjét lehetővé megoldás jelenti, ami azért nem mai találmány. Mások, akár sokkal lejjebb pozicionált márkák már évekkel ezelőtt előálltak ezzel.

Vacheron Constantin Égérie - a szíjat könnyen, gyorsan cserélhetjük
Vacheron Constantin Égérie – a szíjat könnyen, gyorsan cserélhetjük

Ugyanez mondható el a számlapról is. A sugármintás díszítéssel már majdnem egy évtizednyivel maradt le a Vacheron Constantin. Például pont csoporttársához, a Jaeger-LeCoultre-hoz (Rendez-Vous modellek), vagy az Omegához (Ladymatic) képest. A kreativitás halvány szikráját fedezhetjük fel abban, hogy a dátum vagy a holdfázis kijelzését kettő órába helyezték, aminek egyenes következménye a korona költöztetése is. Hogy ez kompromisszum-e vagy sem, azaz, hogy eleve oda akarták helyezni a koronát, vagy nem volt keret a szerkezet módosításához, egyelőre nem derült ki.

A szerkezet szerencsére nem kvarc, változattól függően az 1088-as (dátum) vagy az 1088L (holdfázis) manufaktúra kalibert találjuk a tokban. Járástartaléka 40 óra, azaz a karóra mellé lendületből érdemes egy óraforgatót is beszerezni.

Vacheron Constantin Égérie - gyémántokkal borítva
Vacheron Constantin Égérie – gyémántokkal borítva

A Vacheron Constantin Égérie díszítés és megmunkálás tekintetében teljes mértékben méltó a márka nevéhez. Ha műszaki szempontból kritizálni kellene valamit, az a pusztán 3 bar (30 méter) nyomásállóság, ami lehetne valamivel több (pl. 5 vagy 6 bar). Az Égérie-kollekcióval inkább az a gond, hogy csak a kötelező minimumot hozza. A svájci márkák szentháromságába tartozó márkától (a másik kettő a Patek Philippe és az Audemars Piguet) azért joggal várhatnánk többet, elvégre 21500 eurótól indul (acél) a kollekció, és egészen 66000 euróig fut fel (gyémánttal borított).

www.vacheron-constantin.com