Officine Panerai Green Dial

Aligha lehetnek sokan azok, akik érdeklődnek az órák iránt, és még nem hallottak az Officine Panerairől. Bár gondjaik nekik is vannak, azok más természetűek, mint a legtöbb svájci márkáé. Egy lehetséges megoldás az Officine Panerai Green Dial.

Persze ha belegondolunk, nem igazán nagy durranás, ha valaki csupán a számlap színét változtatja meg új modelljén, pontosabban modelljein. Az Officine Panerai Green Dial ugyanis egyből három órát is takar. A Radiomir 8 Day Titanio – 45mm (PAM00735), egy egyszerű, 8 napnyi járástartalékkal rendelkező, kismásodperces modell, amely a márka által egykor használt Angelus 240-es kaliber emlékét idézi. A Radiomir 1940 3 Days Acciaio – 47 mm (PAM00736) tekinthető a hármas belépőmodelljének, hiszen tokjának anyaga (acél) és szerkezete is a legegyszerűbb. Vele szemben áll a Luminor 1950 Chrono Monopulsante 8 Days GMT Titanio – 44mm (PAM00737), amely egy egynyomógombos kronográf és második zónaidő kijelzésére is alkalmas.

Officine Panerai Radiomir 8 Day Titanio - 45mm PAM00735, nyolcnapos járástartalék. Jó lett volna, ha kapott volna járástartalék kijelzést.
Officine Panerai Radiomir 8 Day Titanio – 45mm PAM00735, nyolcnapos járástartalék. Jó lett volna, ha kapott volna járástartalék kijelzést.

A modellek jelentőssége abban rejlik, hogy egy új irány születését vetítik előre a márkánál. Erre pedig valamennyire szükség is van, hiszen nincs még egy márka az óraiparban, amely sikerét mindössze két modellre alapozva (a Luminorra és a Radiomirre) építette. Ennek immár két évtizede, és muszáj megújulni. Az egyik lehetséges irány az egykori katonai múlt megőrzése mellett a civil világ felé való fordulás. Ez pedig szükségszerűen színesebb számlapokat is jelent. Nem mintha korábban nem lettek volna elvétve feketétől és fehértől eltérő modellek a kollekcióban. Igaz, ha nem számoljuk a csődhalmaznak nevezhető Ferrari kollekciót, akkor ez kizárólag a kéket jelentette. Egyébként pont tavaly állt elő egy kék számlapos modellekkel álló kiadással a márka, hangsúlyozva a tengerhez való kötődését. Az Officine Panerai Green Dial modellek ehhez képest sokkal jobban kötődnek a földhöz. Míg a 2016-os Blue Dial modellek inkább az elegánsabb vonalat erősítették, főleg az arany változat, addig a zöldek földhöz ragadtabbak, robusztusabb megjelenésűek. Annak ellenére ilyen benyomást tesznek, hogy a mutatókat arannyal vonták be.

Officine Panerai Radiomir 1940 3 Days Acciaio - 47 mm PAM00736, - a zöldek belépőmodellje
Officine Panerai Radiomir 1940 3 Days Acciaio – 47 mm PAM00736, – a zöldek belépőmodellje

Míg tavaly négy modellből állt a Blue Dial vonal, addig idén a Green Dialbe csak három jutott. Hiányzik egy arany modell, ami nem lenne baj, de egy bronztokos órának bizony bőven lett volna hely. Arról nem is beszélve, hogy azt garantáltan elkapkodták volna. Ahogy a kék változatok, úgy az Officine Panerai Green Dial modellekért is butikba kell elzarándokolni, márkakereskedőknél nem kaphatóak. Árakat ugyan még nem tettek közzé, de részben a tavalyiakból kiindulva a PAM00735-ért 10000€ fölötti, a PAM00736-ért 8500 € körüli, míg a PAM00737-ért 20000 €-hoz közeli összeggel kell számolni.

Officine Panerai Green Dial Luminor 1950 Chrono Monopulsante 8 Days GMT Titanio - 44mm PAM00737, - ritka kronográf szerkezet, borsos ár
Officine Panerai Green Dial Luminor 1950 Chrono Monopulsante 8 Days GMT Titanio – 44mm PAM00737, – ritka kronográf szerkezet, borsos ár

www.panerai.com