Medúza – Ulysse Nardin Jade Jellyfish

Bár a márka világához, a hajózáshoz és a tengerhez illeszkedik az Ulysse Nardin Jade Jellyfish, azért mégis furcsa, hogy egy medúza díszíti egy női karóra számlapját. A görög mitológiát ismerve azonban már árnyaltabb a kép.

Mivel ez az óra is a Jade kollekció része, így természetesen ez is megkapta a körömkímélő UN-310-es szerkezetet. Első hallásra talán megmosolyogtató így reklámozni egy óraszerkezetet, ugyanakkor mechanikai, azaz a megvalósítás szempontjából már messze nem olyan mulatságos. A fejlesztés célja a kihúzható korona kiváltása volt, ez ugyanis állítólag a kelleténél jobban igénybe vette a körmöket. Ezt azzal oldották meg, hogy az egyes funkciókat nem egy kihúzható korona egyes állásaihoz rendelték, hanem az összes funkciót egyetlen koronaállásnál tették elérhetővé. Így a korona tekerésével csak “üzemmódot” kell váltani az egyes funkciók, azaz az idő és a dátum beállításához, illetve elkerülendő a véletlen állítgatást egy semleges állást is kialakítottak. Hogy épp mit választottunk ki, a számlapon olvashatjuk le a számlap vízszintes tengelyén lévő kijelzés révén. Az Ulysse Nardin Jade Jellyfish esetében három különböző méretű gyémántot keressünk három óránál.

Ulysse Nardin Jade Jellyfish - megóv a gonosztól
Ulysse Nardin Jade Jellyfish – megóv a gonosztól

Ha már a számlapnál járunk, itt látjuk az óra névadóját is, a medúzát. Ahogy az egy Ulysse Nardinhez fogható márkánál elvárható, a számlap zománcos eljárással született, (egész pontosan beágyazott zománccal van dolgunk) míg a csápokat gyémántokkal rakták ki. Érdekesség, hogy míg Svájc óraiparában szinte az összes művészi zománcozással készülő óra limitált, addig ez a modell nem az. Persze könnyű az Ulysse Nardinnek, elvégre Donzé Cadran személyében saját zománcművészük van.
Bár a fehérarany tok mérete nem változott, megtartották a 36×39 mm méretű ovális formát, a füleket konzervatívabbakra cserélték, búcsút intve ezzel a Hello Kitty füleire emlékeztető eredeti formának.

És hogy jönnek ide a görögök? Pallasz Athéné égiszét (pajzsát) Medúza levágott feje díszítette, amely rútságával kővé dermesztett mindenkit, aki ránézett. Földi halandók ezt mintául véve sírok és templomok felületét díszítették ezzel, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. Az Ulysse Nardin Jade Jellyfish medúzája így mondhatni viselőjét óvja a gonosztól – teszi mindezt röpke 45500 euróért.

www.ulysse-nardin.com