Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer

Ha valaki mindig is arra vágyott, hogy iskolacsengő hangja emlékeztesse valamire, esetleg arra szeretne ébredni, az mindenképpen ismerkedjen meg a Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer modellel!

Néhány márka kollekciójában találni olyan időmérőket, amelyek valahogy nem tudnak eltűnni a kínálatból. Általában szűk réspiacra készülnek, ami egyben a magyarázat is létezésükre. Valahogy mindig pont elegendő kereslet mutatkozik rájuk. A Jaeger-LeCoultre-nál ez bizony a Memovox-modellek felhozatala. Soha nem volt a márka kiemelkedő csillaga, a komplikációval sem elsőként jelentkeztek.

Az 1951-es bevezetés óta azonban érezhetően sikerült emelni a hang erejét. A Memovox ugyanis egyike a piacon található kevés ébresztős karóráknak. Értelemszerűen mechanikus belsőről beszélünk. A gond mindössze a hang ereje és a márka arculata közötti ellentmondás. A Jaeger-LECoultre a visszafogott eleganciát sugározza, de abban semmi visszafogott nincs, ha csuklónkon az ébresztő – egy kis túlzással – olyan erősen szólal meg, mint egy klasszikus iskolacsengő.

Egyszerű újítás

Azt persze el kel ismerni, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt. Legyen elég hangos, hogy felébredjünk rá, de ne legyen túlságosan tolakodó sem. Az idei újdonsággal most talán inkább a nagyothallóknak kedveznek. Ami már csak azért is kár, mert egyrészt kapunk egy rendkívül egyszerűen megoldott többletfunkciót, másrészt műszakilag is sikerült szintet lépni.

Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer - kékkel izgalmasabb, mint pusztán ezüstben
Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer – kékkel izgalmasabb, mint pusztán ezüstben

Ez a bizonyos többlet a visszaszámlálási képesség, amely valójában csupán egy, az óra járásával ellentétes irányba számozott skála. A hozzá tartozó mutató pedig valójában nem más, mint az óramutató meghosszabbítása. Mivel a skála az ébresztő funkció tárcsáján található, ezért értelemszerűen a visszaszámlálás nem kezelhető az ébresztéstől függetlenül. Konkrét példával élve: este tízkor arról dönthetünk,hogy 8 óra lejártával akarunk-e ébredni, vagy reggel hatkor.

Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer - egy az ébresztőnek/vissaszámlálónak, egy az időnek
Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer – egy az ébresztőnek/vissaszámlálónak, egy az időnek

Nehezebb újítás

Ennél azért izgalmasabb dolgok történtek a szerkezetnél. Ugyan nyomokban még mindig felfedezhető a közel hat évtizeddel ezelőtti 916-os kaliber, de alapvetően a 956-os mégiscsak újnak nevezhető. Külön hangrudat kapott az ébresztő funkció, amely megoldással percütős óráknál szoktunk találkozni. Ennél is izgalmasabb, hogy az egész szerkezetet hátulról szemügyre is vehetjük. Eddig a Memovox-modellek tömör hátalappal készültek, amely egyben rezonátortestként is szolgált, azaz hangerő növelése is a feladatai közé tartozott.

Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer - 956-os kaliber nyomokban 916-os tartalmaz
Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer – 956-os kaliber nyomokban 916-os tartalmaz

A “csomagolás” túl sok újat nem hoz. A tok a szokásos 40 milliméter közeli tartományban található, most konkrétan 40 milliméter, és a számlap megjelenéséről is egyből látható, hogy egy Memovox pillant vissza ránk. Ehhez még a “Memovox” feliratot sem kell elolvasni. Ugyanakkor egy leheletnyivel merészebbek voltak a formatervezők, és a jellemzően nagyon is konzervatív számlapkép helyett egy valamivel dinamikusabbal találkozhatunk. A szín persze az aktuális trendeknek megfelelően kék.

Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer - most először üvegbetétes hátlappal
Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox Timer – most először üvegbetétes hátlappal

Hogy mindez megér-e 16200 eurót azért kérdéses. Pontosan harmadával drágább, mint a “mezei”, visszaszámlálási képesség nélküli Memovox. Igaz, legalább limitálták 250 példányra. Az sem véletlen, hogy kizárólag márkabutikokban árusítják.

Jaeger-LeCoultre