Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M

Idén üli 60. születésnapját a Grand Seiko, nem csoda, hogy sorra érkeznek az ünnepi kiadású modellek. Az atom-tengeralattjárónak is beillő búvármodellek ez alkalomból bemutatott 60. évfordulós, korlátozott számban elérhető kiadása ráadásul vadonatúj hajtóművel borzolja a vetélytársak kedélyeit! Íme a Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver's 600M. Fotó: Grand Seiko
Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M. Fotó: Grand Seiko

700

A Grand Seiko (Seiko) búvárórák leginkább „óhajtott” modellje a korábbi SBGA029J (róla nemsokára lesz szerencsénk hosszú, élőszereplős tesztet is közölni), illetve a már Grand Seiko logóval és felirattal, s már nem (csak) rozsdamentes acél, ellenben „nagyintenzitású titán” tokban és „láncon” elérhető SBGA231G nyomdokaiba lép a legfrissebb, SLGA001, ahogy a neve is mutatja, mindössze 700 példányban elérhető újdonság.

A tokforma, illetve az anyaghasználat, a fémcsat kialakítása és kidolgozása, a 4 óra pozícióba elhelyezett korona is ismerős lehet, hiszen a Grand Seiko aktuális búváróra – sportóra vonalvezetése immár 3. éve, 2017-ben bemutatkozott (pl.: Grand Seiko Hi-Beat 36000 Professional 600M Diver SBGH257).

Ami viszont a már említett fricska a vetélytársak orra alá, az a már amúgy is félelmetesen pontos, Spring Drive szerkezet efféle csúcsképességének tovább erősítése, hogy a megnövekedett, immár 5 napos (120 órás) járástartalékról ne is beszéljünk.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver's 600M. Fotó: Grand Seiko
Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M. Fotó: Grand Seiko

Részletek

Ez utóbbihoz a Grand Seiko is beveti a svájci márkáktól már lassan–lassan megszokott, dupla rugóházas felépítést, de úgy, hogy a kettő mérete nem egyforma. Ennek hála az energiatartalékok fogyásával párhuzamosan változik a leadott (addig a spirálrugókban tárolt) energia nyomatéka, ami az egyenletesebb járást, ergo a nagyobb pontosságot szolgálja. A szerkezetet bizony egész alaposan újratervezték, ennek hála laposabb lett, mint a korábbi 9R66. A legújabb Spring Drive esetén máshova került a „varázskar” (Magic Lever/ felhúzókar), változott a fogaskerék rendszer és a központ híd is.

Az új automata 9RA5 mechanikus–hibrid felépítésének hála még pontosabb, még tovább bírja, és még inkább ellenáll a fizikai hatásoknak, hőnek, ütésnek, rázkódásnak, mint az e téren igencsak betyárosan erős elődei.

Mindez a számok nyelvén kifejezve: a havi 15 másodperc eltérés (+/- ) helyett, immár mindössze 10 másodperc megengedett, azaz kevesebb, mint napi 0,5 mp pontatlanság. A 120 órás járástartalékról már szót ejtettünk, a korábbi 72 (egyébként szintén nem csekély) órához képest. S a modell nevéből nem nehéz kitalálni, hogy a búváróra 600 méterig vállal vízállóságot. (A fent emlegetett „nagy előd” 200 méterig „jó”.)

9RA5 új Spring Drive szerkezet. Fotó: Grand Seiko

De miért?

Arról, hogy mitől méri a múló időt olyan nagyon pontosan, s hogy miért mondjuk „hibridnek” a Grand Seiko (Seiko) féle automata szerkezetek Spring Drive kód nevű generációját, arról hosszasan írtunk már.

Hogy a mostani újdonság mitől tud még azon is javítani, az a kvarc oszcillátor, illetve a kvarc kristályban magában, valamint annak vezérlése, és az általa adott szabályozójelért, és annak mérésért felelős elektronika környékén keresendő. A pontos technológiai leírás nyilván hadititok, ám annyit elárult a gyártó, hogy  különösen stabil kvarc oszcillátort használ. Azt legalább három hónapos tesztelési eljárás, kezelés során juttatják el a megkívánt minőségi szintre. A vezérlését eze felül hőérzékelő szenzorral szerelték fel, ami képes a hőingadozások okozta “rezgés-egyenletlenség” kiegyenlíteni. Azaz szinte tökéletesen mindig ugyanolyan vezérlő–szabályozó jel érkezik a kvarc “szívtől”, hogy annak megfelelően működtesse és kordában is tartsa a másodpercmutató egyenletes és léleksimogató folyását.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M. Fotó: Grand Seiko

A számlap

ún. Grand Seiko kék, amely árnyalat a márka szimbóluma is. A szembetűnő, bár a klasszikus, 10 óra 10 perces fotókon lényegében pont kitakart apró eltérés, a korábbi, fent emlegetett modellekhez képest a járástartalék megjelenítése, amely immár felkerült a 9 óra index mellé. Öt részre osztott skálán (1 nap = 1 csík), piros mutató jelzi (feltéve, ha éppen látszik) a hátralévő erőtartalékot. S hogy továbbra sem tűnik a legpraktikusabb helyre kihelyezve ez a komplikáció, az épp olyan kétségtelen, mint az, hogy bizony praktikus képesség, még egy automata karóra esetében is.

A számlap egyszerűségét elnézve talán egy különös gonddal, aprólékosan díszített megoldásnak jobban örülne a rajongók tábora. Ne felejtsük azonban, hogy a szóban forgó modell mégis csak egy testes sportmodell, egy igazi – bár nem olcsó – „szerszám” óra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az igencsak méretes, 46,9 milliméteres tok átmérője. A tokvastagság is ugyancsak emberesnek mondható a maga 16 milliméterével. Ez utóbbi kicsit már talán sok is a jóból, bár a 600 méteres vízállóság kétségtelenül indokolja. Mindazonáltal a 4 órához helyezett korona, illetve a titán tok könnyű súlya miatt az óra minden bizonnyal kényelmesen viselhető, akár egy kevéssé megtermett csuklón is.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M. Fotó: Grand Seiko

A magunk részéről nagyon várjuk, hogy élőben láthassuk. Erre legkésőbb 2020. augusztusában bizonyára sor is kerül, amikortól is elérhető lesz a Grand Seiko márkakereskedésekben. Várhatóan 11.500 eurónak megfelelő, azaz ~3,8 millió forintos áron lehet egy a mienk. Amíg a készlet tart.

Grand Seiko