Frédérique Constant Classics Carrée Automatic

Sokáig volt négyszögletes órája a Frédérique Constantnak, az idő azonban eljárt felette. A Classics Carrée Automatic formájában azonban idén visszatér a négyszög.

Nyilván nem kell mondani, hogy ebben óriási szerepet játszik a retró iránti jelentős kereslet. Egy deklaráltan klasszikus megjelenésű svájci órákat gyártó márka pedig nyilván örül neki, ha a múlt újra menő – elvégre így nem kell költeni innovatív formatervezésre. Pedig a korszak, amelyben a négyszögletes, elsősorban téglalap alakú karórák igazán népszerűek voltak pont a formák, az iparművészet és az építészet terén alkotott nagyot. Az 1920-as évekről, és az art decóról beszélünk.

Frédérique Constant Classics Carrée Automatic - a két változat. Nem biztos, hogy nagyon bővíteni fogják majd a választékot.
Frédérique Constant Classics Carrée Automatic – a két változat. Nem biztos, hogy nagyon bővíteni fogják majd a választékot.

Persze tátongó piaci résről azért nincsen szó. Talán ez is a magyarázat arra, hogy miért voltak kimondottan óvatosak a tok vonalainak megrajzolásával. Ezzel azonban nem sikerült kellően egyedivé válnia az új Frédérique Constant Classics Carrée Automatic órának. Erre pedig alapvetően szüksége lett volna, hogy jobban elkülönülhessen egy másik márka jellegzetes téglalap alakú órájától, a Hamptontól.

A 30,4 x 33,3 milliméteres tok méretei első olvasatban ijesztően kicsinek tűnnek, de ne feledjük, nem kerek, hanem téglalap alakról beszélünk, ami jóval több teret foglal a csuklón. Bőven jutott azonban így is hely az FC-310-es kalibernek. A megnevezés ellenére nem manufaktúra szerkezet ez, hanem a jó öreg ETA-2824-es, aminek billegőjét a számlapon is szemügyre vehetjük. Ez szinte már kötelező elem egy nevében a klasszikus szót hordozó Frédérique Constant karóránál, elvégre ezt a dizájnelemet ők találták ki.

Frédérique Constant Classics Carrée Automatic - nyilván megköveteli az elegáns öltözéket
Frédérique Constant Classics Carrée Automatic – nyilván megköveteli az elegáns öltözéket

A Frédérique Constant Classics Carrée Automatic egyelőre két változatban készül: a szokásos rozsdamentes acélban, és a valamivel elegánsabb aranybevonatúban. Utóbbi ára 1500 euró, míg előbbiért 1200-t kell leszurkolni.

www.frederiqueconstant.com