Chronoswiss Flying Regulator Night and Day

Nem sok olyan óramárka ismert, amelynek neve egybeforrt egy számlap elrendezésének megnevezésével. A Chronoswiss Flying Regulator Night and Day karórával a márka újra nyomatékosítja, miért is ő a regulátorok királya.

Az órákat, perceket és másodperceket egymástól elkülönített számlapokon kijelző karóra ötletével még 1987-ben állt elő a Chronoswiss, és azóta is ők az egyedüli márka, amely elsősorban az úgy nevezett regulátor elrendezés köré építi kollekcióját. Persze a 30 évvel ezelőtti formákkal ma már nehezebben lehet vásárlókat megszólítani. Ennek ellenére például a tok formáján alig változott valami. Persze nagyobb lett az átmérő, és valamivel vastagabb is, mi több, a kidolgozás is finomabb, de formatervhez gyakorlatilag nem nyúltak.

Chronoswiss Flying Regulator Night and Day - még a leginkább klasszikusnak tekinthető fehér változat is inkább modern
Chronoswiss Flying Regulator Night and Day – még a leginkább klasszikusnak tekinthető fehér változat is inkább modern

Ami jelentősen változott, az a számlap, avagy az óra megjelenése. A Chronoswiss Flying Regulator Night and Day esetében pedig két kiegészítő funkcióval is gazdagodott az óra. Egyik a dátum, a másik a napszak kijelzése. Valójában mégsem ez, hanem a már-már számlapépítészetnek nevezhető formaterv az, ami gyökeresen megváltoztatja az óra klasszikus megjelenését, és modern irányba viszi el. Mindemellett a Chronoswiss Flying Regulator Night and Day napszak kijelzése játékosságával azért jelzi, hogy maradt még valami abból, ami bájossá tette az évtizedekkel ezelőtti Chronoswiss órákat.

Chronoswiss Flying Regulator Night and Day - a napszak kijelzése sem egyszerű tárcsán, hanem titánból "faragott" félgömbön történik
Chronoswiss Flying Regulator Night and Day – a napszak kijelzése sem egyszerű tárcsán, hanem titánból “faragott” félgömbön történik

Manufaktúra szerkezetről természetesen még nem beszélhetünk, elvégre a C.296-os kaliber az ETA 2895-ös kaliberén alapszik. Ugyanakkor a regulátor elrendezést, illetve napszak kijelzést magába foglaló modul már saját fejlesztés, és a márka azt maga is gyártja Luzernben. Szintén az ottani órások munkáját dicséri a szerkezet egyes elemeinek – beleértve a csavarokat is – díszítése.

Chronoswiss Flying Regulator Night and Day - a két drágább modell közül a piros segédszámlapos limitált (50 darab)
Chronoswiss Flying Regulator Night and Day – a két drágább modell közül a piros segédszámlapos limitált (50 darab)

A Chronoswiss órákat újonnan sohasem lehetett különösen kedvező áron megvenni, és ez a Chronoswiss Flying Regulator Night and Day modellekre is igaz, amelyeket változattól függőn 6600 és 15700 (arany) frank közötti áron kínálnak.

www.chronoswiss.com