Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding – újabb próbálkozás

A tavalyi év legfontosabb bemutatkozása volt a Le Brassus-i márka kollekciója, köztük az Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding is. Máris itt a frissítés.

Hogy a Code 11.59 is ugyanarra a sorsra jut, mint a korábbi kollekciók, egyelőre korai lenne megmondani. Biztatónak azonban egyáltalán nem nevezhető, hogy mindössze egy évvel a bevezetést követően már ráncfelvarrásra van szükség. Mi mást is szeretne a márka elérni, mint a függetlenedést. Bárhogy is nézzük, a márka ugyanis évtizedek óta a Royal Oak foglya.

Amikor elkezdték a Code 11.59 fejlesztését, még nem látszódott a luxus-sportórák iránt újból felerősödő kereslet. Jól tette tehát a márka, hogy néhány kudarc után ismét megpróbálkozott egy új kollekció bevezetésével. Túl sokáig állnak már csak egy lábon. A Royal Oak 1972 óta szerepel a kollekcióban, az Royal Oak Offshore modellek pedig 1993 óta. Ugyanakkor mostanság már megint a luxus-sportórákért rajonganak, így márka újból nem tud szabadulni a Royal Oak szorításából. Elvégre a Royal Oak a luxus-sportórák archetípusa.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding - a kék már aligha lep meg bárkit is
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding – a kék már aligha lep meg bárkit is

Nehéz dolga lesz

Ebben a környezetben kellene a Code 11.59-nek bizonyítani, amit ráadásul az aktuális járványhelyzet sem könnyít meg. Ráncfelvarrásként pont azon a ponton módosítottak, amit tavaly sokan – joggal – kritizáltak: a számlapon. Az egyszínű, fényes számlapok nem csak a leolvasást tették nehézzé, hanem nagyon egysíkúvá tették az óra megjelenését. A tervezők szándéka egy visszafogottabb megjelenés megteremtésére érthető volt, de talán egy kicsit túllőttek a célon.

Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding - nem úgy a lila
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding – nem úgy a lila

Az új számlapok lényegesen feltűnőbbek. Nem csupán színűk miatt. A kékre talán még kevesen kapják fel a fejüket, de a bordót és a lilát garantáltan sokan kiszúrják. Főleg, hogy színben egyező bőrszíjat is kapnak. A számlapok színűket lakkozással nyerték el, és a perem fele haladva egyr sötétednek, gyakorlatilag feketébe váltva. Ezt a “fumé”-nek nevezett eljárást egy másik független márka, a H. Moser & Cie tette újra népszerűvé, mára pedig már a belépőszegmensben is találunk elvétve példát rá.

Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding - a 4302-es kaliber maradt
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding – a 4302-es kaliber maradt

Mivel a számlap a legmeghatározóbb elem az óra megjelenését illetően, máson nem is változtattak. A tok maradt 41 milliméter, és persze a felépítését is megtartották. Azon kár lenne változtatni, hiszen kiváló példája annak, miért is sorolják a svájci óramárkák szentháromságába az Audemars Piguet-t. (A másik kettő a Patek Philippe és a Vacheron Constantin.) Szintén nem változtattak az áron: az arany ötvözetétől függetlenül egységesen 27000 frankot kérnek egy példányért.

Audemars Piguet