Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch

Zsebórákat érthető okokból ma már igen kevesen használnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne még rá kereslet – akár a legmagasabb szegmensben is.

Valamennyire várható volt, hogy egy zsebóra bevezetésére az ideinél nem nagyon lehet jobb alkalma a Piaget-nek. Ezzel persze ők is tisztában voltak, egyedül az volt a kérdés, hogy lesz-e rá elég erőforrásuk. A Piaget-nek ugyanis jó néhány éve nem úgy megy a szekere, ahogy az szeretnék. Oly annyira nem, hogy a hosszú évek óta a márkát vezető vezérigazgatót is leváltották, és helyére elsőként egy Richemont-csoporthoz tartozó márkánál hölgyet ültettek.

Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch - lapos, nagy és szép a szerkezete
Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch – lapos, nagy és szép a szerkezete

Az alkalom természetesen egy évforduló: idén lett 60 a lapos órák netovábbja, az Altiplano. A 2017-es 38 és 43 milliméteres Altiplano modelleket már bemutatták kicsivel az idei SIHH előtt, az új Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch pedig 50 milliméteres átmérőjével alapvetően ezeknek a nagyobbik testvére. A szerkezet az 1957-es Baselwordön bevezetett 9P utódja, az 1200P, amely szintén nem friss darab, ám ennek ellenére továbbra is figyelemre méltó. A teljes szerkezet mindössze 2,35 mm vastag, és ráadásul automata is. Itt is mikrorotort használtak, amely a hagyományos rotorokkal szemben nem növeli a szerkezet vastagságát.

Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch - kék tok marhabőről
Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch – kék tok marhabőről

A számlap természetesen megegyezik a karórákéval, azaz a szépen sugárcsiszolt felület a jelenleg épp nagyon divatos kékben pompázik. Látványos körítésről is gondoskodtak. Ezalatt nem csupán a kék marhabőr tokot kell értenünk, hanem az óra szerepkörét megduplázó tartót is. Arra függesztve ugyanis asztali óraként is használható az óra. Az állvány a számlap szerves folytatása igyekszik lenni, ám hogy valamennyire mégis kitűnjön, a kék felület intarziás. Bár valóban egyedi ez a felületet, annak alapanyag nem is lehetne egyszerűbb: szalmaszálakból állították össze. Funkciókettőző megoldásokkal egyelőre még csak a magasabb szegmensben találkozunk, ahol ugyanakkor szinte már kötelező ez.

Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch - szalmaszálból is készül számlap
Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch – szalmaszálból is készül számlap

A Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch talán épp az intarziás állványnak köszönhetően limitált, mindössze 26 darab készül belőle.

www.piaget.com