Öröknaptár bíborban

A másik schaffhauseni márkát két dologról ismerhetjük: makulátlan minőségről és provokálásra való hajlamáról. A H. Moser & Cie Pioneer Perpetual Calendar MD hozza mindkettőt.

Abból, hogy az órát a Pioneer kollekcióban mutatták be, már sejthetjük, hogy egy sportos modellel lesz dolgunk. Más kérdés, hogy más márkáknál ez még mindig elegánsnak számítana. Hiába rozsdamentes acél a 42,8 milliméteres tok anyaga, gondos megmunkálása, és a tok oldalának süllyesztett felületei azért elárulják, hogy nem mindennapi órával van dolgunk.

Különösen igaz ez a számlap provokatív színére is. Bár egyre több példát látni piros (vörös, bíbor stb.) számlapra – még a divat szempontjából olyan óvatos játékosoknál is, mint a Seiko – azért messze vagyunk még attól, hogy a kék, vagy akár csak a zöld népszerűségével összemérhessük. A tervezők azonban nem álltak meg a számlap színének kiválasztásánál, magát a számlapot is áttervezték. Eltűntek a szerelt indexek, mindössze diszkrét lumineszcens pöttyök maradtak. Az így keletkező tágas tér természetesen nagyobbnak láttatja az órát, mint amekkora valójában.

H. Moser & Cie Pioneer Perpetual Calendar MD – új szín, új megjelenés

Szintén újdonság a hónapokat is kijelző, második ablak megjelenése. (Erre utal az MD – month-date a névbe.) Eddig egy nagyon rövid központi mutató szolgált a hónapok kijelzésére, ami segített a számlap letisztult megjelenésében. Káosz persze így sincs, ami a dátummal szemközt lévő járástartalék kijelzésnek köszönhető.

H. Moser & Cie Pioneer Perpetual Calendar MD – HMC 808-as kaliber; hátul is van mit nézni

Erre szükség is van, mivel az óra kézi felhúzású. Ugyanakkor a járástartalék kereken egy hét, tehát olyan sokat azért nem kell foglalkozni vele. Ráadásul a HMC 808-as kaliber igazi ínyencség is. A dátumváltás ugyanis a rövidebb hónapoknál is ugrással történik. Megszokott megoldás, hogy egy rövidebb hónap esetén már este elindul a dátumváltás, és előbb 31-t mutat az ablak, majd később ugrik elsejére. Az öröknaptár komplikáció megjelenítésében is újat hozó, azt kiválóan leegyszerűsítő kaliber két, egymást fedő dátumtárcsát alkalmaz, két részre osztva így a 31 napot. A második rész az első 15 napot (számot) tartalmazó tárcsa alá került, így a mélységbeli különbség ugyan észrevehető, de mivel fekete a háttér csak annak, aki tudja, mit kell nézni. Cserébe kapjuk a ritkaságszámba menő azonnali váltás képességét.

H. Moser & Cie Pioneer Perpetual Calendar MD – nem csak vörösborhoz

Az óra ráadásul viszonylag olcsó. Persze 40000 frankért jó kocsit is lehet venni, de hasonló képességekkel felvértezett öröknaptáras órát ennél csak jóval többért. Ráadásul 50 darabra limitálták is a példányszámot.

www.h-moser.com