Nomos Ludwig 33 noir

Bár a márka az utóbbi időben sokat játszott a színekkel, a Nomos Ludwig 33 noir nem ezt az irányt folytatja.

Már csak azért sem, mert a Ludwig kollekció tekinthető a márka leginkább konzervatív megjelenésűnek. A nyújtott, finom vonalvezetésű római számok, a percskálának a fajtája, ami a számlap szélén végigfut mind klasszikus formatervezési elemek. Ezekhez egyszerűen nem illenek a Club vagy Ahoi kollekciókból ismert színek.

Valójában talán még a fekete is sok, ugyanis jelenleg ez az egyetlen Ludwig modell sötét számlappal. Az összes többi világos, egy-két kivételtől eltekintve fehér. Hogy a márka szeret játszani a színekkel, azt már többször is láttuk, és a Ludwig konzervatív ízlésvilágához igazodva ezt itt is igyekszenek bebizonyítani. Adta volna magát, hogy a mutatók is fehér, ezüst színűek legyenek, szigorú, monokróm színvilágot alkotva így, helyette azonban inkább az arany mellett döntöttek. Annak színéből áradó meleg ugyanis pont oldja a számlap szigorú, mereve megjelenését.

Nomos Ludwig 33 noir - az arany mutatók egyértelműen magukra vonják a figyelmet
Nomos Ludwig 33 noir – az arany mutatók egyértelműen magukra vonják a figyelmet

Nem is olyan kicsi

Ahogy az a névből is kitűnik, a tok átmérője 33 (egész pontosan 32,8) milliméter. Ezt az adatot hallván egyértelműen női órának gondoljuk. Ugyanakkor tegyük hozzá,  hogy a női órákon általában fellelhető, unalomig ismételt stíluselemek mind hiányoznak. Más szóval uniszex karórának is tekinthetjük. Nincs gyöngyház számlap, nincsenek (drága)kövek és a szerkezet sem kvarcszabályozású. Ha még hozzátesszük, hogy a 96-os referenciaszámú Patek Philippe, az ős Calatrava még ennél is kisebb volt (31 mm), lehetünk egy kicsit nyitottabbak a gondolat iránt.

Nomos Ludwig 33 noir - a mindössze 6,6 milliméteres magasság jól illik a tok átmérőjéhez
Nomos Ludwig 33 noir – a mindössze 6,6 milliméteres magasság jól illik a tok átmérőjéhez

A számlap alatt újdonságot nem találunk, a kézi felhúzású szerkezet az Alpha kaliber, amely az indulás óta jelen van a márkánál. Mivel csupán 2.6 milliméter magas (az ETA 2801 pl majdnem másfélszer vastagabb), ezért a tok is kifejezetten lapos tud maradni (6,6 mm), amit jó néhány márka már ultralaposnak titulálna.Nomos Ludwig 33 noir

A fentiekből is látszik, hogy egy viszonylag kedvező árú darabra számíthatunk. Az 1520 eurós listaárból ráadásul még további 220-t is lefaraghatunk, ha üvegbetétes helyett tömör hátlappal kérjük az órát.

Nomos