Klasszikus különc

Mindig is szerették feszegetni a klasszikus svájci órakészítés határait, ezt teszik a Speake-Marin One&Two Academic Full Moon modellel is.

Bár csupán új modell, és nem új kollekció, de a holdfázisos komplikációval ott folytatja a független márka, ahol tavaly abbahagyta. Eleinte sokan aggódtak, hiszen a márka alapítója Peter Speake-Marin két éve befektetőire hagyta a márkát. Tette mindezt azért, hogy több nagyságrenddel olcsóbb órákat gyárthasson a tömegeknek. Szellemiségét azonban látszólag sikerült megőrizni.

Speake-Marin One&Two Academic Full Moon - egyszerre konform és formabontó
Speake-Marin One&Two Academic Full Moon – egyszerre konform és formabontó

A Speake-Marin One&Two Academic Full Moon egy konzervatív, 38 illetve 42 milliméter átmérőjű tokot egyesít egy friss megjelenésű számlappal illetve a komplikációk formabontó elhelyezésével. Ahogy látható, a kismásodperc egy és két óra közé került; olyan helyre, ahova ezidáig egyetlen márka sem helyezte. Szintén szokatlan a holdfázis helye. Nem pusztán azért, mert a kismásodperccel átellenben, 7 és 8 óra között találjuk, hanem azért is, mert a holdfázis tárcsájának középpontja megegyezik a számlapéval.

Mindezen formabontó megoldások ellenére egy kifejezetten harmonikus számlapot kapunk. Az SMA03 szerkezet természetesen manufaktúra kaliber, mikrorotors felépítésének köszönhetően pedig viszonylag lapos is. Ennek ellenére is sikerült 52 órányi járástartalékot beleszuszakolni. Amit nem sikerült, az a példányszám növelése. Mindkét változatból csupán 20-20 darab készül.

Speake-Marin One&Two Academic Full Moon - Díszítésre nem lehet panasz
Speake-Marin One&Two Academic Full Moon – Díszítésre nem lehet panasz

www.speake-marin.com