IWC-t a szebbik nemnek

A kétezres évek szünete után az IWC újra elkezdte felfedezni női oldalát. Az IWC Portofino Automatic 34 már a második kollekció ebben a folyamatban.

A “felfedező út” a Da Vinci kollekcióval kezdődött, amelynél az eredetileg hat szögletű tokot előbb kerekre, majd hordó alakúra, és végül ismét kerekre cserélték. A sor pedig idén ősszel a Portofino kollekcióval folytatódik.

Abban, hogy a női órák átmenetileg annyira háttérbe szorultak a márkánál meghatározó szerepet játszott a 2000 években egyik legeredetibb reklámkampánya is. A már akkor is óvatosan, de mégiscsak hímsoviniszta hirdetések a mai kulturális környezetben elképzelhetetlenek lennének, ugyanakkor nem ez az oka a női órák visszatérésének. Egyrészt a márkának meglehetősen gazdag múltja van a női órák terén is. Erről saját múzeumukban egy egész falnyi felületen kiállított női órák tanúskodnak. Másrészt pedig világszinten egyre jelentősebb a női vásárlók aránya is.

IWC Portofino Automatic 34 - ezüst, kék, zöld; fekete az nincs
IWC Portofino Automatic 34 – ezüst, kék, zöld; fekete az nincs

Fiatalos és könnyed

A Portofino a márka legfiatalabb kollekciója, a látszat ellenére nem a hatvanas években, hanem 1984-ben mutatkozott be. Meglehetősen laza vonalvezetése és a formaterve könnyedsége szinte predesztinálta arra, hogy kiszolgálhassa a női vásárlók igényeit. A formán túl a méretekkel is igyekeztek vonzóbbá tenni az órákat, a tok átmérője így 34 milliméterre csökkent. Gyémántok természetesen nem hiányozhatnak, ám ennek a követelménynek sikerült visszafogott módon megfelelni. A számlapon körbe a percskálán, a szerelt indexek felett találunk összesen 12 briliáns csiszolású gyémántot, és persze készül egy gyémántokkal teljesen kirakott kivitel is. Szerencsére a számlap nem gyöngyház, az túlságosan idegen lenne a márkától és valószínűleg a női vásárlókban a márkáról kialakult képtől is. Ne feledjük, hogy amíg nem volt a kínálatban kifejezetten női óra, addig jobb híján a legkisebb átmérőjű férfi modelleket vásárolták, jellemzően az Mark XI. aktuális utódját.

IWC Portofino Automatic 34 - aranyból csak ez az egy változat készült, pedig itt is színezhettek volna
IWC Portofino Automatic 34 – aranyból csak ez az egy változat készült, pedig itt is színezhettek volna

Az óra igazi aduásza nem a számlapja, hanem a szíjcserét megkönnyítő megoldás. Az óra így számos ruha kiegészítője tud lenni. Különösen igaz ez az ezüst színű számlappal készülő változatokra, ugyanakkor a kék és a zöld is érdekes párosításokra ad lehetőséget. Ami feltűnő, hogy az öt bevezető modell egyike sem kapott fekete számlapot. Az árak öt és hatezer euró között mozognak az acél változatoknál, közel 13000 az arany, míg a gyémánt számlapos majdnem húszezerbe kerül.

www.iwc.com