IWC Portugieser 2020 – nem aprózták el

Az IWC Portugieser modellek formanyelvüket tekintve a schaffhauseni márka egyik legstabilabb kollekcióját alkotják. Idén meglehetősen erős felhozatallal újult meg.

Az egyes modellekkel az elkövetkező időben részletesebben is fogunk majd foglalkozni, amint lehetőségünk nyílik személyesen is megismerkedni velük. Összességében két dolog nagyon látszik a kollekción. Egyrészt méretben és színben igyekeznek megfelelni az aktuális trendeknek, másrészt magától értetődően a vírusválság előtti idők hangulatát tükrözi.

Ami egyből szembeötlik az összes bemutatott modellen, az a színek gazdagsága. Másodjára pedig arra döbbenünk rá, hogy a most bemutatott modellekről a fekete eltűnt. A számlapon a helyét immár teljes egészében a kék vette át. Persze a világos, jelen esetben az ezüst még tartja magát, de nem mernénk rá mérget venni, hogy azokból fogyna a legtöbb ott, ahol más alternatíva is van. A csökkenő átmérők trendjébe illeszkedve az új belépőmodell egészen 40,4 milliméterre fogyott. Bár nem valószínű, hogy lényeges vásárlói réteget képviselnek majd a hölgyek, de ezzel az átmérővel rendelkező kivitelre már őket is bátran szemet vethetnek.

Vissza a gyökerekhez

Nem csupán az átmérő változott a belépőmodellnél. Eltűnt a számlapról a járástartalék kijelzése, így a klasszikus kronográfokra emlékeztető megjelenésnek, azaz a vízszintesen elhelyezett két segédszámlapnak is búcsút mondhatunk. Helyette viszont az eredeti 1939-es Portugieserre meglehetősen hasonlító külsőt kapunk. Mindehhez immár az új, 82200-as manufaktúraszerkezet is jár.

IWC Portugieser - Automatic 40, fekete nincs
IWC Portugieser – Automatic 40, fekete nincs

Annak, akinek a korábbi, két segédszámlapos, 52010-es, szintén manufaktúra kaliberrel szerelt változat tetszik jobban, sem kell búslakodnia. Egyelőre az is a kollekcióban marad a maga 42 milliméterével. A két új változatot a bordó számlapos, illetve az arany tok, kék számlap kombinációjú modell.

IWC Portugieser - Automatic, van bordóban is
IWC Portugieser – Automatic, van bordóban is

Vöröset lát

Nem azért, mert haragszunk, hanem mert a kronográfok is teljesen kivirultak, beleérte a vöröset (helyesebben bordót) is. Frissítésről itt valójában nem beszélhetünk, hiszen a Portugieser kronográf ezen arcával már a 150. évforduló alkalmával találkozhattunk, másrészt év elején a rendes kollekcióban is megjelent. A kronográf bordó és zöld változata nyilván nem fog úgy fogyni, mint a kék, de létjogosultsága, főleg a zöldnek, tagadhatatlan. A bordóval egy, esetleg két évet még lehetett volna várni, de ezzel tavaly még aligha számolhattak.

IWC Portugieser - Chronograph színes kivitelben. Akinek ezüst vagy fekete kell, annak is jut.
IWC Portugieser – Chronograph színes kivitelben. Akinek ezüst vagy fekete kell, annak is jut.

A színezősdinek azonban vagy egy hátulütője is. Nagyon könnyen megállapítható lesz, hogy mikor is volt a kollekcióban az óra. Ahogy a bevezetőben is említettük, a Portugieser arca nem sokat változott, valóban időtlennek tekinthető (szemben például a Da Vinci kollekcióval, ami látványos átalakulásokon ment keresztül). A színes számlapok ettől a kortalanságtól foszthatják meg az órát, amennyiben hamar kimennek a divatból.

Komplikáltak

Az összetettebb szerkezettel rendelkező modelleket is frissítették, ám itt az igazi újdonság egy újfajta aranyötvözet megjelenése. Egyelőre csak márkabutikokban lesz kapható az Armor Gold nevű aranyból készült tok, ami nagyobb karcállóságot ígér. Hogy pontosan mit is takar az új márkanév – új ötvözőanyagot? – új gyártási eljárást? – új felületkezelést? – arról egyelőre hallgatnak. Szintén új, hogy a Kurt Klaus által tervezett, a 80-as években valóban forradalminak számító, és még ma is elismerést érdemlő öröknaptár moduljához az új 82XXX kalibercsalád adja az alapot. Ennek egyenes következménye, hogy a tokot 42 milliméterre csökkenthették.

IWC Portugieser - Perpetual Calendar. A holdfázis 577,5 év alatt gyűjt össze egy nap tévedést. Addig négyszer kelle állítani az öröknaptárt (2100, 2200, 2300, 2500), feltéve, ha mi is kihúzzuk addig.
IWC Portugieser – Perpetual Calendar. A holdfázis 577,5 év alatt gyűjt össze egy nap tévedést. Addig négyszer kelle állítani az öröknaptárt (2100, 2200, 2300, 2500), feltéve, ha mi is kihúzzuk addig.

Az átlag IWC-vásárlónak is sci-fi kategóriába illő haute horlogerie modellekkel is jelentkeztek. Ezek természetesen mind limitáltak (50 példányra), és a már említett aranyötvözeten kívül igazán nem hoznak újat. Mind az öröknaptáras tourbillonban, mind pedig a retrográd dátumkijelzésű, kronográffal és tourbillonnal ellátott modellben az egykor komoly fegyverténynek számító tourbillont repülő kivitelben kapjuk, azaz azt csak a hátlap felőli oldalon rögzítették.

IWC Portugieser - Perpetual Calendar Tourbillon és Tourbillon Rétrograde Chronograph, ha esetleg valakire rászakadna az Eurojackpot
IWC Portugieser – Perpetual Calendar Tourbillon és Tourbillon Rétrograde Chronograph, ha esetleg valakire rászakadna az Eurojackpot

Vitorlázás

Valamivel elérhetőbb lesz azonban a Yacht Club Chronograph, ami immár a harmadik generációja a Portugieser eme kivitelének. Egy jellegzetes, vitorlázás tematikájú, 44 milliméteres átmérőjű órát kapunk, amely az évek során meglehetősen hű rajongótábort tudott magának kialakítani. Izgalmasabb azonban az igazi újdonságnak számító Yacht Club Moon & Tide. Árapályt is megjeleníteni képes karórákból meglehetősen keveset találni a piacon, főleg nagy presztízsű, svájci márkától. Valószínűleg éppen ezért csupán aranyban dobják piacra. Ennek ellenére is lehet ennek örülni, mert hosszú ideje ez az egyik első új komplikáció a kollekcióban.

IWC Portugieser - Yacht Club Moon & Tide, egyelőre csak aranyban
IWC Portugieser – Yacht Club Moon & Tide, egyelőre csak aranyban

Hogy erősre sikerült a kollekció frissítése, ahhoz kétség nem férhet. A néhány éve újonnan nyitott manufaktúra is nagy szerepet játszik ebben, így ugyanis a Portugieser kollekcióból kikerülhettek a házon kívülről érkező szerkezetek. Sajnos azt is látni kell, hogy vártnál biztos hosszabb ideig kell majd beérnünk ezekkel az újdonságokkal. A fejlesztéseket ugyanis legalább egy-két évvel a piaci bevezetés előtt kezdik. Nyilván, ami most épp folyamatban van, azt lelassítják, vagy egy ideig félreteszik. Csüggedni azonban nem kell, a Portugieser-választék ugyanis jelenleg valóban nagyon gazdag.

IWC