Száz éves dizájn

A H. Moser & Cie. Heritage Centre Seconds Funky Blue távolról szemlélve akár az első világháború lövészárkaiban sem tűnne idegennek, éppen ezért furcsa dobás a márkától.

Persze nem előzmények nélküli. Igen, mondhatnánk, hogy a márka múzeumában számos hasonló modell látható, úgyhogy volt honnan meríteni. Itt azonban nem ez történt. Tavaly jelentkezett először a márka ezzel a modellel, méghozzá a Bucherer kereskedés kérésére. Ők szürke számlappal kapták, mert a kék mégiscsak közelebb áll a Moserhez. A kéket maguknak tartogatták. Szemben a tavalyi kivitellel, ez a modell nem csak a Bucherernél, hanem bármelyik hivatalos kereskedésnél megvásárolható potom 13900 frankért.

H. Moser & Cie. Heritage Centre Seconds Funky Blue - klasszikus stíluselem a forrasztott fülek másolása
H. Moser & Cie. Heritage Centre Seconds Funky Blue – klasszikus stíluselem a forrasztott fülek másolása

Az összeg nem kevés, de az egyik legjobban árazott óra a márkától. Hogy ebben a toknak, amelynek anyaga rozsdamentes acél, bármilyen szerepe lenne, azért kételkedünk. Az árazást egyértelműen a piacon idén ősszel hirtelen megjelent többi, acélból faragott luxussportóra árához igazították. (Erről részletesen az Óra Magazin 122. számában.) A többi versenytárshoz (Azdemars Piguet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus, Chopard Alpine Eagle, A. Lange & Söhne Odysseus, Piaget Polo S) képest itt nem a hetvenes évek retrója érvényesül a dizájnban, hanem az első világháború időszakáé.

Száz éves forma

Erre utal a zsebórát utánzó tok formája, amely a látszat ellenére csupán 42 milliméter. A még tökéletesebb hatás érdekében a fülek az egy évszázaddal ezelőtt használt társaik formáját követik. Az ilyen füleket egykor zsebórákra forrasztották, így téve lehetővé a csuklón való viselést. Amiért az óra nagynak látszik az szinte a teljesen üres számlapnak tudható be. Pusztán a márka nevét olvashatjuk. A sugárcsiszolt felület persze önmagában, márkanév nélkül is elegendő lenne az azonosításhoz, hiszen konkurens ehhez foghatót nem készít. A funkcionalitás jegyében az óra sötétben is kiválóan leolvasható. Konkrétan a számok teljes felületét lumineszcens festékkel vonták be.

H. Moser & Cie. Heritage Centre Seconds Funky Blue - világít rendesen
H. Moser & Cie. Heritage Centre Seconds Funky Blue – világít rendesen

A szerkezet, a HMC-200-as kaliber természetesen saját, ahogy a billegő hajszálrugója is. Utóbbit alig mondhatja el magáról más svájci márka. Járástartaléka három nap, és automata felhúzású. Jelen esetben ezen akár sajnálkozni is lehet. Bizonyára sokan szívesen tekergetnék a hagyma alakú koronát.

www.h-moser.com