Delma Commander 3-Hand

Tipikus flieger megjelenést kapott a Delma Commander 3-Hand, amely ügyesen találhat magának helyet a piacon.

A lassan centenáriumát ünneplő svájci márka itthon természetesen nem a legismertebbek közé tartozik. Ezzel azonban inkább mi veszítünk, elvégre ár-érték arányban jó vételnek tűnhetnek óráik. Ráadásul olyan túl nagy meglepetés sem kell számítani dizájn terén. A flieger stílus meglehetősen megköti a formatervezők kezét, így csak minimálisan lehet „kreatívkodni”.

Delma Commander 3-Hand - fekete nincs is már
Delma Commander 3-Hand – fekete nincs is már

Jelen esetben ez a számlap színében, illetve a dátumablak formájában merül ki. Tegyük hozzá, hogy ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor a dátumablaknak semmi keresni valója egy flieger stílusú karórán. Ugyanakkor egy mindennapi viseletre szánt darabnál teljes mértékben van létjogosultsága. Szintén eltér az elvárttól a számlap színe. Fekete helyett ugyanis kéket vagy sötét zöldet kapunk. Mindkettőre láttunk már példát, és tudjuk, hogy ez a stílus ezekkel a színekkel is jól tud működni. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg mindkettő ugyancsak kedvelt.

Mi az, amivel az óra kitűnik?

Először is a méreteivel: a 45 milliméteres átmérőhöz 10,5 milliméteres magasság társul, aminek hatására az óra kifejezetten laposnak tűnik, holott a 10,5 mm önmagában átlagosnak nevezhető. Más szempontból is kilóg a 45 mm a sorból. Manapság ugyanis nem szokás már ekkora átmérővel dolgozni, de ezek szerint igény mégiscsak van rá. Főleg a márka egyik fő piacán, Olaszországban. Teszi mindezt akkor a márka, amikor az IWC nagyon jellegzetes repülős órája, a Grosse Fliegeruhr is 43 milliméterre csökken.

Delma Commander 3-Hand - kell neki hely a csuklón
Delma Commander 3-Hand – kell neki hely a csuklón

Ha pedig már az IWC-t emlegetjük. A dátumablak formáját is ennél a schaffhausenieknél láthattuk még 2012-ben (illetve 2016-os frissítéskor is megmaradt egy modellen). Ettől persze egyáltalán nem baj, ha máshonnan is merít ihletet a Delma. Egyedüli gond ezzel, hogy a dátumtárcsa színét nem igazították a számlapéhoz, így a fehér mind a kék, mind a zöld esetében meglehetősen feltűnő. Más szóval elvész a számlap egyensúlya. Persze lehet azzal érvelni, hogy a flieger stílus amúgy is a leolvasásról, a funkcionalitásról szól, így a nagy kontraszt inkább előny, mint hátrány.

Delma Commander 3-Hand - klasszikus formák új színben
Delma Commander 3-Hand – klasszikus formák új színben

Azt is látni kell, hogy abban az árkategóriában, amelyben a márka versenyez, ez egyáltalán nem elvárás. A 1040 eurós ár kifejezetten barátinak nevezhető, főleg, hogy acélcsat jár hozzá, és nem valamilyen szíj.

Delma