Blancpain-újdonság

A Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde látszólag csak kijelzésével hoz újat, de ennél azért részletesebb a kép.

Mivel a Blancpain egyike azon svájci márkáknak, amelyek óráik nevében az összes funkciót felsorolja, így szép sorjában vegyük csak végig, mit is tud. Először is adott a repülő tourbillon, amely mondhatni egy tipikus Blancpain sajátosság. Persze nem ők találták fel, az érdem a glashüttei Alfred Helwigé, de a Blancpain volt az első, amely karórába ültette. Mindez óratörténeti szemmel nézve nem is olyan régen, 1989-ben történt. Ez is jelzi, hogy a tourbillon az ezredfordulóig milyen ritkaságnak számított.

Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde - látszólag a semmiben lebeg a tourbillon
Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde – látszólag a semmiben lebeg a tourbillon

A Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde esetében annyi újítás történt, hogy a ketrecet tartó egyetlen, alsó hidat zafírból alakították ki, ezért a tourbillon lebegni látszik, hiszen a 42 milliméteres vörösarany tok hátlapja is zafír. Szintén különleges az elhelyezése. Legtöbbször hat órába kerül, ám itt a tourbillon a számlap formatervének része.

Párja az alatta lévő retrográd percskála. A percmutató csupán egy 270 fokos ívet jár be, annak végére érve újra az elejére ugrik. A maradék 90 fokos ív közepén az ugró óra ablaka kapott helyet. Ilyen fajta kijelzéssel most jelentkezik először a márka, de a piacon is nagyítóval kell keresni ezt a párosítást. Mivel mindkét komplikáció azonnali váltást, ugrást végez, ezért a hirtelen fellépő energiaigény elkerülése és így az óra pontosságának megőrzése érdekében elengedhetetlen volt, hogy az ehhez szükséges energiát egy óra leforgása alatt gyűjtse össze a szerkezet.

Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde - látszólag a semmiben lebeg a tourbillon - óra, perc, másodperc. Csak a lényeg, a maradék teret a zománc szépsége tölti ki.
Blancpain Villeret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde – látszólag a semmiben lebeg a tourbillon – óra, perc, másodperc. Csak a lényeg, a maradék teret a zománc szépsége tölti ki.

Amilyen letisztult a számlap, annyira részletgazdag a 144 órányi járástartalékkal rendelkező, kézi felhúzású 260 MR manufaktúra szerkezet. A járástartalékot ilyen esetben illendő megjeleníteni, de ezt nem a számlapon tették. Az aktuálisan tárolt energia mértékét egy külön kerék jelzi ki a hátlapon. A kerék természetesen gilosált, sugármintát kapott, hogy elkülönülhessen a szerkezet hídjainak gilosált mintájától. Mondani sem kell, hogy ezt a műveletet a Blancpainnél kézzel végzik.

A tok mellett ez is az oka annak, hogy magas az óra ára: röpke 139000 frankot fizethetünk majd. Aki ezt kevesli, próbálkozhat a 20 példányra limitált platina modellel, ami 30000 frankkal drágább.

www.blancpain.com