Vissza a múltba

Meglehetősen sajátos szemléletet képvisel az óraiparban, és szeret is játszadozni az idővel. Újabb bizonyíték erre a Franck Muller Remember.

Egy meglehetősen egyszerű komplikációval látták el legújabb időmérőjüket: egy további fogaskerék beépítése réven a mutatók nem a megszokott irányba, hanem az óra járásával ellentétesen járnak körbe. Ez annyit tesz, hogy a sokszor csak “óramosolynak” nevezett állás (10 óra 10 perc) ezen a modellen 1 óra 50 percet jelent.

Franck Muller Remember - a márka neve nélkül is azonnal felismerhető
Franck Muller Remember – a márka neve nélkül is azonnal felismerhető

Az ötlet alapvetően nem új, állítólag már a zsebórák korszakában is lehetett ilyen darabokkal találkozni. Tény, hogy finoman szólva sem elterjedt megoldás. Kell hozzá ugyanis egy olyan márka, azon belül is egy olyan kollekció, amely megérdemli, hogy foglalkozzanak vele, ahányszor csak megnézik. Egy szó mint, a szokásosnál sokkal fontosabb ennél az óránál az érzelmi kötődés. Nyilván idővel rááll az ember agya, de az elején bizony szokni kell a fordított leolvasást. Ezt a többlet energiaigényt pedig az Franck Muller Remember megjelenése hivatott ellensúlyozni.

A Cintree Curvex tok egyértelműen az óraipar legjellegzetesebb formái közé tartozik, és a számjegyek is egyből elárulják, honnan is származik az óra. A márkafelirat gyakorlatilag felesleges. Szintén a Franck Mullerre utalnak a húsz rétegnyi lakkal bevont gilosált számlapon a háttérben szerteszét szórt számjegyek, amelyek a márka Crazy Hours modelljeit idézik emlékezetünkbe.

Franck Muller Remember - mintha tükrözték volna a képet, pedig alapból ilyen
Franck Muller Remember – mintha tükrözték volna a képet, pedig alapból ilyen

A számlap alatt az FM 2800 INV kalibert találjuk, ami alapvetően egy átalakított, és értelemszerűen szépen kicsinosított ETA 2892-es. A hordó alakú tok meglehetősen méretes tud lenni, ezért az 50,4×36 milliméteres mellett egy kisebb, 43×31 milliméteres kivitellel is jelentkezett. Az ár mérettől és anyagtól (arany vagy acél) függően 11000 és 22600 frank között mozog.

www.franckmuller.com

728x90