Szenes Casio

Japánban sok mindent másképp képzelnek el. A szénszálas Casio G-Shock Gravitymaster például egy ütős és ütésálló pilótaóra.

Az ütésállóságon talán senki nem lepődik meg, az óra azonban összesen három fajta gyorsulási erővel is képes megküzdeni. Az mezei ütésállóságon kívül a centrifugális erőhatásokkal, illetve a rezgésekkel is megbirkózik, ezért ezt a képességet egyszerűen csak “Triple G Resist” néven emlegeti a márka. Tény és való, hogy egy repülőgép, főleg kisgép fedélzetén bőven előfordulhat mindhárom.

Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000-1A1 - hogy teljesen egyértelmű legyen, miből is készült az óra
Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000-1A1 – hogy teljesen egyértelmű legyen, miből is készült az óra

Ugyanakkor az óra igazi újdonsága a szénszál használata. Elsőre meglehetősen furcsán hangzik, hogy a Casio csupán most fedezte fel magának ezt az anyagot. Valójában persze egy polimerről, avagy műanyagról beszélünk, ami szénszál erősítést kapott. Természetesen ennek is adtak egy találó nevet: “Carbon Core Guard”. Az anyag rendkívüli szilárdsága mellett viszonylag könnyű is, így egy mechanikus órák súlyához szokott csukló meglepődik, hogy ez a modell csak 72 grammot nyom.

Pedig a tok nem éppen kicsi. Igaz a G-Shock óráknál a 46,4 milliméteres átmérő már szinte kecsesnek nevezhető, de szemmel láthatóan is kisebb az eddigi modelleknél. Erre természetesen a fekete szín is rásegít, így eleve kisebbnek is tűnik az óra. A Gravitymaster esetében a szénszálas tok ráadásul monoblokk felépítésű, azaz a tok és a hátlap egyetlen egységet képez. A lünetta azonban önálló, és mintázatában is különbözik a toktól. A jellegzetes hálós minta vizuálisan is hirdeti, milyen anyagból is készült az óra.

Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000-1A1 - teljesen analóg számlap, de funkciók hadát képes kiszolgálni
Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000-1A1 – teljesen analóg számlap, de funkciók hadát képes kiszolgálni

Pontosan emiatt kapta a számlap is ugyanazt a mintázatot, amely mérete és kontrasztos színvilága miatt gond nélkül leolvasható. Bár a kijelzés teljesen analóg módon történik, mégiscsak egy Casióról van szó, azaz funkciók gazdag tárházával találkozunk. Most csak kettőt emelnénk ki közülük. Az egyik a fly-back rendszerű kronográf, azaz leállítás és nullázás nélkül indítható egy újabb mérés. A másik a telefonnal való bluetooth kapcsolat. Ez utóbbi segítségével szinte az összes funkciót vezérelhetjük, ami egy ennyire komplex óránál nagy könnyítés. Persze mindent ugyanúgy elérünk a nyomógombok segítségével is. Az energiaellátás miatt ne fájjon a fejünk, csak gondoskodjunk arról, hogy elegendő fényt (mesterségeset vagy természetest) kapjon a számlap. A többit az óra megoldja.

Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000X-1A - pirosban csak limitált mennyiség készül
Casio G-Shock Gravitymaster GWR-B1000X-1A – pirosban csak limitált mennyiség készül

Mivel ez a modell felső kategóriás G-Shock, ezért természetesen ára is az: 290000 forintot kérnek el tőlünk egyért. Ha az antracit, vagy kék színváltozat kevésbé tetszik, ott van még a piros. Érte azonban érdemes sietni, ugyanis limitált.

www.casio-europe.com