Swatch Irony csontvázban

Csontvázasított órák, főleg ha még laposak is, az óraipar díszítési eljárásai közül kétségkívül a leglátványosabbak közé tartoznak – és persze a legdrágábbak közé is.

Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos eljárással szemben, amikor egy meglévő szerkezetnek az építőelemeit csontvázasítják, az utóbbi szűk évtizedben egyre többször készülnek olyan szerkezetek, amelyeket elve úgy terveznek, hogy csontvázak legyenek. Aligha meglepő módon ilyesmit egyelőre csak az haute horlogerie márkák engedhetnek meg maguknak, csillagászati árat kérve a termékért is.

Swatch Irony Body&Soul - kicsit sok a márkafelirat, de végül is majd' 20 éves modell
Swatch Irony Body&Soul – kicsit sok a márkafelirat, de végül is majd’ 20 éves modell

Ez persze nem jelenti azt, hogy a klasszikus módon készülők baráti áron lennének kaphatóak – főleg ha apró vésetekkel díszítettek is. A Swatch órái az üde kivételek. Persze azért tegyük hozzá, hogy könnyű nekik, hiszen az ETA is a csoport tagja. A kiindulási alap az ETA 2824-es kaliber, amelyet folyamatos fejlesztés mellett már félévszázada gyártanak, ismerik, mint a tenyerüket. A csontvázasított Swatch Irony modellekbe ennek módosított verziója, a 2841-es került. Természetesen egy kicsit butítottak rajta, a pontossága is néhány másodperccel rosszabb, és műanyag alkatrészei is vannak. Ez utóbbin azért kár fennakadni, mivel minden idők legnagyobb példányszámban gyártott, és igen megbízható kronográf-szerkezetében, az ETA 7750-ben is van alkatrész ilyen anyagból.

Swatch Irony Uncle Charly - ennyiért teljesen elfogadható csontvázasított óra
Swatch Irony Uncle Charly – ennyiért teljesen elfogadható csontvázasított óra

A Swatch Irony mint kollekció egyébként meglehetősen koros: 1998-ban vezették be. Azóta már a Swatch alapkollekciójához tartozik. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a Swatch mennyire megelőzte korát, amikor csontvázasított szerkezettel szerelt modellt dobott piacra. A „Body&Soul” modell is 98-ban jelent meg. Ez talán ma már meg is látszik rajta, de szerencsére van utód, mi több, hölgyeknek is. Az „Uncle Charly” alapvetően két területen különbözik: eltűntek a tokról és szíjról a Swatch feliratok, és megjelent egy számlapszerűség is. Utóbbi nagyon sokat segít a kényelmesebb leolvashatóságon, ugyanakkor a szerkezetet sem takarja el. A „Rosetta Bianca” a hölgyeknek szól, és ugyanazokon a módosításokon esett át, mint „Uncle Charly”.

Swatch Irony Rosetta Bianca - fehér bőrszíjjal máris nőiesebb
Swatch Irony Rosetta Bianca – fehér bőrszíjjal máris nőiesebb

Swatch órákról lévén szó, mindhárom modell átmérője megegyezik, azaz 37,4 mm, áruk pedig valamivel meghaladja az 50000 forintot. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezeket a Swatch órákat igenis lehet szervizeltetni (szemben a Sistem51 szerkezettel szerelt órákkal), bár ehhez is szakszervizhez kell fordulni.