Seiko Presage II.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi különböző módon igyekszik kedvünkre tenni a japán gyár a néhány tízezer forintos opcióktól a sokmilliós Grand Seikókig. Most egy kevésbé ismert, ám annál szemrevalóbb modellcsaládot ismerünk meg közelebbről: ez a Seiko Presage.

UGRÁS AZ ELSŐ RÉSZHEZ.

Az igazi nagy dobás pedig csak ezután jön: a Seiko Presage SRQ021J1-modell esetében a számlaphoz jár egy teljes egész óra is, tokkal, gyönyörű bőrszíjjal, no meg manufaktúra Seiko automata kronográfszerkezettel, pedig nem kizárt, hogy (a fentiek tudatában) a számlap önmagában is kelendő lenne.
A 8R48-szerkezet nem kevesebb, mint háromszáztizenegy alkatrészből áll össze, ezek összessége látja el az automata felhúzás, a 28,800-as féllengésszámmal történő időmérés, a 12 órás kronográf, valamint a negyvenöt órára elegendő járástartalék biztosítását kitevő feladatokat.

11-Seiko-8R48A-szerkezet
Seiko 8R48A kronográf szerkezet

Bár a 8R48 objektíven nézve is egy kifejezetten szemet gyönyörködtető részletességgel megmunkált szerkezet, annak tudása és a Seiko Trimatic mérnöki megoldásai garantálják, hogy a szerkezet az urusi számlappal együtt bátran várja – és állja – az idő múlását, legyen szó akár évtizedekről is.

09a-Seiko-SPB041J-mood
Seiko Presage SPB041J lakkozott számlappal

A Trimatic három, kifejezetten mechanikus szerkezetekhez kifejlesztett innovációt foglal magába, ezek a Spron, a Diashock és a Magic Lever. A Spron a Seiko kobalt-nikkel ötvözete, melynek megfelelő változatait kifejezetten a hajszál- és főrugók előállításához használnak, itt jegyeznénk meg, hogy egy kézen jegyezhető számú svájci óramanufaktúra állít elő rugókat saját manufaktúrájában. A Spron variációit a Tohoku Egyetem Metal Materials Laboratory részlegével közösen fejlesztette ki a Seiko, a főrugókhoz, kaliber szerint a Spron 100-at, 510-et vagy 530-at használják, míg a szabályzórugókhoz a Spron 200-at, illetve 610-et. A főrugók ötvözetét a Seiko magyarázata szerint molibdén-szulfid „fekete zsírral” egészítették ki, ami kenőanyagként hivatott megakadályozni a súrlódás által fellépő elhasználódást, és így hosszú élettartamot biztosít a főrugóknak. A Spron ezen rendkívüli tulajdonságai lehetővé teszik az elektronikai ipar egyéb területein, akár az orvostechnológiában történő alkalmazását is, de a mi, órakedvelő szemünkkel nézve a dolgokat a lényeg a magasabb megbízhatóságban és teljesítményben, valamint az időtállóságban keresendő.

08-Seiko-Spron-rugo
Seiko Spron rugó

A Diashock feladata a tökéletes védelem külső behatások ellen. A mechanikus óraszerkezetek számára az egyik legnagyobb veszélyt az ütések, rázkódások jelentik; míg a sok finoman megmunkált alkatrész egyikének sem tesz jót az ilyen próbatétel, a leginkább problematikus elem a billegő tengelye, mely alulról és felülről is foglalatban van, az ütés hatására a hajszálnál is vékonyabb tengely pedig a két pont között kifeszítve, oldalirányú terhelésnek (az óratok ütésén keresztül) kitéve bizony hajlamos eltörni. Az első megoldást erre nem más, mint Abraham-Louis Breguet dolgozta ki a XIX. század hajnalán, a Seiko Diashock megoldásának feladata is hasonló: a tengely épségének megtartása. A Seiko elvégezte a matekot helyettünk, így tőlük idézünk: „A Diashock mintegy 15 000 g-s lökésállóságot biztosít. A „g” ebben az esetben a földi gravitációs gyorsulást jelöli, ami egész földi életünket meghatározza, és mértékként használjuk egyéb gyorsulások leírására. Közvetlen összefüggésről van szó a testre ható erő és a gyorsulás között, amit a test ezáltal megtapasztal. És hogy mennyi is az a 15 000 g-s lökésállóság? Képzeljünk egy 90 kg-os tárgyat, amely egy ceruza hegyére hat!”

07_Seiko-Diashock-utesbiztositas
Seiko Diashock ütésbiztosítás

A Trimatic végső komponense a Magic Lever, mely az önfelhúzó mechanizmus része és melyet a Seiko 1959-ben mutatott be. Szerepe az óra szerkezetének felhúzási hatékonyságát javítani – akár harminc százalékkal –, ezáltal rövidítve az időt a főrugó teljesen felhúzott állapotáig. A V-alakú kar lehetővé teszi, hogy a rotor minden mozgása – függetlenül annak irányától – a főrugó felhúzását szolgálja. A Magic Lever tehát hatékony, egyszerű, tartós és jelentősen növeli az óra élettartamát. A Seiko folyamatosan tökéletesíti a Magic Lever felhúzórendszert, melyet időközben világszerte átvettek a vezető óragyártó cégek.

06-Seiko-magic-lever
Seiko “Magic Lever” felhúzókar

A Seiko Presage-kollekció a fent említett urusi számlappal ellátott kronográfon túl tartalmazza a SRQ019J1 referenciaszámú, fehér számlapos variánst, mely nem a bemutatott lakkozási eljárással készült számlappal, hanem egy fehér zománcba burkolt darabbal készül, a tok és a szerkezet, valamint az ezer darabban limitált gyártás azonban ebben az esetben is változatlan.

10b-Seiko-SRQ019J1-mood
Seiko Presage SRQ019J1 lakkozott számlappal

A sort az SPB041J1 Multi-Hand Automatic járástartalékkal felvértezett modellje, valamint a letisztult eleganciájával és egyedi mintázatú számlapjával teljessé tett SPB039J1 referenciája teszik teljessé, ezek mindegyike tartalmazza a Trimatic három innovációját, de eltérő megjelenéssel és persze árcédulával segítenek megtalálni a nekünk leginkább megfelelő Seiko Presage-modellt.

UGRÁS AZ ELSŐ RÉSZHEZ.

A cikk megjelent az Óra Magazin 104. számában.

www.seiko.hu