Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze

Ha az órát önmagában nézzük, nem nagyon lehet belekötni a Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze modellbe, nagyobb kontextusból vizsgálva azonban van baj bőven.

Amit kapunk, az egy 45 milliméteres tok, amely a márka arculatához híven kerámiából készült. Felépítése monoblokk, ugyanakkor vették a fáradságot, és gondoskodtak az üvegbetétes hátlapról. Mi az akkor, ami bronz az órán? Valójában csak a tok oldalára erősítettek bronzból betétet, illetve a nyomógombok és a korona is ebből az anyagból készült. A mutatókat és az indexeket is bronzból formálhatták volna meg, de ez kevésbé lett volna ésszerű. Úgy tűnik, annyira mégsem vagyunk nyitottak, hogy a patinát a számlapon is elfogadjuk. Maradjon csak a tokon. A mutatókat és az indexeket tehát színben igyekeztek a tok oldalán lévő betétekhez igazítani, ezért vörösarannyal vonták be.

Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze - legalább a rotor egyedi, ha már a szerkezet nem az
Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze – legalább a rotor egyedi, ha már a szerkezet nem az

Szerkezetként az ETA 2894-2-es, modulos felépítésű kronogárfot kapjuk, azaz semmi különösebbet. Egyedül a rotor kölcsönöz valami egyediséget a szerkezetnek. Ez csupán azért jelenthet gondot, mert ezért az óráért 4900 frankot kérnek, és ráadásul csak bőrszíjat kapunk.

Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze - csak a tok oldali kaptak betétet bronzból
Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze – csak a tok oldali kaptak betétet bronzból

Ez azonban még mindig nem lenne akkora baj. Az igazi gondot a márka arculata és az időmérői által képviselt stílus között feszülő ellentét jelenti. A Rado önmagát innovatív anyagokat használó és formabontó dizájnú órákat rajzoló márkaként határozza meg, ami talán a 2010-es évekig igaz is volt. Mára azonban a kerámia már az óraipar fősodrának része. A Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze formája aligha nevezhető forradalminak, vagy újítónak, a bronz pedig egyenesen az emberiség által használt legősibb ötvözet. Nehéz így innovatív termékként tekinteni erre az órára, még akkor is, ha egy híján ezer példányra limitálták.

www.rado.com

Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze - több kreativitás szorult az ezüst virágokba, mint az órába
Rado HyperChrome Chronograph Automatic Bronze – több kreativitás szorult az ezüst virágokba, mint az órába