Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier– mindent bele

A reflektorfényt szándékosan kerülő svájci óramárka sem maradhatott ki a luxus-sportórák őrületéből. A Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier pedig kimondottan versenyképes.

Persze az eltökélten külön utakon járó márka arculatának megőrzése miatt valamivel nehezebb helyzetben van versenytársainál. Nem emelhet át olyan elemeket, amelyekről a luxus-sportórák archetípusai juthatnak eszünkbe. Ez alól egyedüli kivétel az integrált csat, amiről önmagában azonban egyáltalán nem csak az utóbbi szűk év leginkább felfutó trendjének órái juthatnak eszünkbe.

Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier - hasonlót ne keressünk máshol
Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier – hasonlót ne keressünk máshol

A Parmigiani Fleurier-nek nincs is szüksége arra, hogy egyes dizájnelemeket másoktól kölcsönözzön. A mostani újdonságukon saját palettájuk egyes kollekcióinak elemei jelennek meg. A tokot nagy vonalakban a Tonda kollekció adja, az enyhén recézett lünetta a Toric karórákat idézi, és persze a csepp alakú fülek a Kalpa időmérőkre is emlékeztetnek. A fülek jellegzetes formája egyébként szinte az összes Parmigiani modellen felfedezhető.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier - luxus-sportórát csakis csattal
Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier – luxus-sportórát csakis csattal

Jóval több

Amivel az óra jóval többet nyújt, mint a versenytársai, azt már a nevében is olvashatjuk. Bizony egy kronográffal van dolgunk. A legtöbb luxus-sportóra értelemszerűen pusztán hárommutatós, bár egyeseknél valóban találunk kronográf kivitelt is. Amit azonban egész biztosan sehol sem találunk ebben a műfajban, az az éves naptár. Amúgy is viszonylag ritkaságnak számít ez a komplikáció, főleg kronográffal ötvözve. Erre is rátesz egy lapáttal a 42 milliméter átmérőjű tok vastagsága (illetve annak hiánya). Hiába a kettős komplikáció, gond nélkül elfér a mindössze 11,2 milliméter magas tokban. Egy hagyományos hárommutatós modell vastagsága szokott ehhez hasonló lenni. Ráadásul a PFC906-es kaliber automata, méghozzá hagyományos rotorral, ami érdemben növeli a szerkezet magasságát.

Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier - szép csat, de egy új zár ráférne már
Parmigiani Fleurier Tondagraph GT Acier – szép csat, de egy új zár ráférne már

Természetesen a elvárásoknak megfelelően óra egésze acélból készült, de kapható kaucsukszíjjal is. Ahogy az utóbbi szűk évben tanúi lehettünk, a luxus-sportórák iránti nagyon erős kereslet kielégítésére számos nagynevű márka bejelentkezett a két régi szereplő (Audemars Piguet, Patek Philippe) mellé. A Parmigiani Fleurier ezt nagyon visszafogottan teszi. Nem csupán ez a kronográffal és éves naptárral felvértezett modell készül csak korlátozott példányszámban (csupán 200 db), hanem a hárommutatós változat is limitált.

Pedig elég nagy az esély arra, hogy erős kereslet lesz az órára. Egyrészt a Pershing-kollekció megszüntetésével nem igazán maradt sportórája a márkának. Másrészt a 19500 eurós ár (ezerrel kevesebb kaucsukszíjjal) kifejezetten versenyképes – és ez most egy diplomatikus megfogalmazás. Mintha nem nagyon bíznának magukban. Persze érthető ez, hiszen jó pár éve nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnék. Az sem kizárt, hogy először csak szondázzák a piacot, és később másfajta számlappal feloldják a limitációt.

Parmigiani Fleurier