Öltönyóra tourbillonnal

Nem mai darab sem az óra, pláne nem a kollekció. Mégis a Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon mind a mai napig megállja helyét.

Az apropót az óra vörösarany tokkal való bemutatása adja, hiszen ebben a formában valóban nem lehetett eddig kapni. Ez eddigi opció a fehérarany változat volt, amely a vörösarany bevezetésével gyorsan el is tűnt az aktuális kínálatból. Bár nem számítanánk rá, a tok méretén is igazítottak egy keveset. Míg a fehérarany elődmodell 11,3 milliméteres volt, addig az idei vörösaranynak sikerült 10,7 milliméterre fogynia. Miért fontos ez? Elvégre ott figyel az “Ultra Thin” azaz rendkívül lapos kifejezés az óra nevében.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon - jobban érvényesül a vörösarany mellett a számlap árnyalata
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon – jobban érvényesül a vörösarany mellett a számlap árnyalata

Rögtön szögezzük is le, hogy ettől, azaz a nagyon lapostól azért elég messze van az óra. Egy átlagos hárommutatós karóra általában hozza ezt az értéket. Igaz, lapos tourbillonokhoz képest a Jaeger-LeCoultre modelljének 978G kalibere automata felhúzású, ami azért valamivel növeli a tok vastagságát. Járástartaléka viszonylag alacsony, kereken két nap, ami tourbillon nélkül persze több lenne. Hiába könnyű a titánból készült tourbillon ketrece, azért azt is mozgásban kell tartania a szerkezetnek. Szintén a márka javára írható, hogy legalább optikailag igyekeznek vékonynak feltüntetni a tokot. A három részes felépítésből (lünetta, tokközép, hátlap) az első és az utolsó is erősen befele dől, ráadásul a hátlap meglehetősen vastag is.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon - a ultra thintől azért elég messze van
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon – a ultra thintől azért elég messze van

Persze ami a tok arányait illeti, úgy egy rossz szavunk nem lehet, hiszen a már említett 10,7 milliméteres vastagsághoz jól illeszkedik a 40 milliméteres átmérő. Ebben kapott helyet a törtfehér színű számlap, amit a fehérarany modellnél is megismerhettünk már. Ízlés kérdése, de mintha a vörösarany társaságában jobban érvényesülne a számlap színének árnyalata. Ez egyébként részben az igen finom szemcsézésű felületnek is köszönhető, aminek hatására a számlap finom selyemfényű lett. A visszafogottság már csak azért is indokolt, mert a főszerep mégiscsak a tourbilloné.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon - klasszikusan elegáns öltönyóra egy kis egyéniséggel
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon – klasszikusan elegáns öltönyóra egy kis egyéniséggel

Hogy mennyire számít jó hírnek, hogy a 70500 eurós ár kereken ezerrel kevesebb, mint az elődmodellé, azt mindenki döntse el magának.

www.jaeger-lecoultre.com