Még sportosabb lett

Nagyjából ennyiből össze is lehetne foglalni a Breguet Marine 5517 modellt, de természetesen ennél azért jóval többről van szó.

A La Marine kollekcióval a márka névadójának azon teljesítménye előtt tiszteleg, hogy saját hajókronométereivel szerelhette fel a francia haditengerészetet. Akkoriban egy pontos időmérő a navigáláshoz elengedhetetlen volt, és az egyes nemzetek az ilyen órák elkészítéséhez szükséges információkat szigorúan őrizték. Hasonlóan fontos a Breguet számára a Marine kollekció, mivel ez az egyik legjobban fogyó termékcsaládjuk.

Épp ezért volt kockázatos a megújítása, amire tavaly kerítettek sort. Igyekeztek megtartani az elődmodellek már ismert formavilágát, de egyben egy kicsit frissítettek is rajta. Így például az idei újdonságoknál eltűnt a hullámmotívum a számlapról. Mégsem ez, hanem a csat az, ami igazán lázba hozhatja a márka iránt rajongókat. Eddig ugyanis a La Marine kizárólag szíjjal (bőr vagy kaucsuk) készült. A fémcsat megjelenésével a La Marine egyértelműen a sportos időmérő irányába tolódott.

Breguet Marine 5517 – nyomokban még őrzi az egykori Breguet hajókronométerek formavilágát

Önmagában az a tény, hogy csattal is kapható az óra látszólag nem olyan nagy durranás. Ugyanakkor egyáltalán nem olyan egyszerű egy jó csatot megalkotni (ahogy egyébként egy jó zárat sem). A csat ráadásul titánból készült, ahogy a 40 milliméteres tok is. Utóbbi nem újdonság, hiszen az elődmodellek tokja is nemesfémek mellett jellemzően ebből készült. A titán könnyű, sokkal jobban ellenáll a rozsdának, mint a rozsdamentes acél, és fémallergiások is viselhetik. Nehéz azonban polírozni. Márpedig egy csatnak illik visszaadni a tokon alkalmazott felületek fényét. A csaton az élek tehát polírozottak, míg a felületek szálcsiszoltak. Szintén fontos szempont a kényelmes viselet, amihez pont a titán könnyedsége járul hozzá nagy mértékben.

Az óra többi része megegyezik a tavalyi modellekkel, így ebben is a 777A kaliber dolgozik 55 órás járástartalékkal. Olcsónak persze nem olcsó, hiába tartozik a márka belépőmodelljei közé; 19400 frankot kérnek érte, de ha valaki esetleg többet szánna ilyen megjelenésű Breguet-órára, van kronográf és ébresztős kivitel is.

www.breguet.com