Kirándulás – Alpina Alpiner 4 Automatic

A rendszeres túrázás itthon messze nem annyira elterjedt, mint például a német nyelvterületen. Ott olyan sokan űzik, hogy órát is érdemes volt készíteni számukra még 1938-ban. Ennek kései leszármazottja az Alpina Alpiner 4 Automatic.

Az 1938-as modellben egy kis jóindulattal akár az első svájci sportórát is tisztelhetjük, mind a formanyelv, mind pedig az óra képességei szempontjából vizsgálva azt. Az egykori óra tervezése során ugyanis 4 feltételt szabtak maguknak a Alpinánál: az órának rozsdaállónak kellett lennie (ne feledjük, 1938-ban vagyunk), víz- és ütésállónak, illetve a mágneses mezőkkel is dacolnia kellett tudni. Hogy erre kirándulásnál miért lehetett szükség, az kérdéses, de a szerkezetet körbevevő lágyvaskeret tömege miatt legalább érezhetővé tette az órát a csuklón.

Alpina Alpiner 4 Automatic - a számlap színe nem egyszerűen kék, hanem gleccserkék - ha esetleg tudni szerették volna
Alpina Alpiner 4 Automatic – a számlap színe nem egyszerűen kék, hanem gleccserkék – ha esetleg tudni szerették volna

Az új Alpiner 4 Automatic kollekciót tavaly mutatta be az Alpina, idén pedig három új változattal bővül a felhozatal. Érthetetlen módon a 2016-os év három modellje között egy sem kapott fémcsatot. Ezt a hiányosságot idén pótolják, egyből két változattal is. Az új trió közül az igazi újdonság azonban a bőrszíjas kivitel, amely új lünettát kapott. Ezzel ez a változat egy második időzóna megjelenítésére is képes, de akár túrázásunk időtartamát is mérhetjük vele.

Alpina Alpiner 4 Automatic - az idei új hármas
Alpina Alpiner 4 Automatic – az idei új hármas

A méretek nem változtak tavalyhoz képest, a tok tehát továbbra is 44 milliméter átmérőjű, és a szerkezet is maradt az AL-525. Ez gyakorlatilag egy kicsit kicsinosított Sellita SW200-as (ETA 2824 klón), amely egy valamivel nagyobb rotort is kapott. Az ár azonban érdekes: a bőrszíjasé a tavalyiakhoz hasonlóan maradt 1195 euró, míg a fémcsatosoké 1295. Ezek az árak meglehetősen versenyképesek a nyújtott tartalomhoz képest, és újabb jele annak, hogy – ha feltételezhetően csak egy időre is – megáll a svájci órák árának már-már teljesen indokolatlannak tekinthető növekedése.