Jaquet Droz Grande Seconde Moon

Bár a holdfázisnak ma már alapvetően nem vesszük hasznát, égi kísérőnk szerepe az időmérés történetében tagadhatatlan fontosságú. Nem véletlen tehát, hogy az óraipar annyira kedveli ezt a komplikációt, a Jaquet Droz Grande Seconde Moon pedig mindezt szép külsőbe is csomagolja.

Nyilván nem kell mondani, hogy olyan nagyon nagy műszaki kihívást nem képvisel a holdfázis elkészítése. Az óraipar és a vásárlók is nagyjából megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy mechanikus alapú, abszolút pontos holdfázist amúgy sem tudnak készíteni, hiszen a Hold 29,53 napos keringési ideje ezt nem teszi könnyűvé. Persze nincs is rá szükség, elvégre egy mechanikus órát bizonyos időközönként így is, úgy is szervizeltetni kell. Sokan ezért megelégszenek a nagyjából két és fél évente egy napot összegyűjtő, 59 foggal ellátott kerékkel szerelt megoldással.

Jaquet Droz Grande Seconde Moon - 135 fog a keréken, ha esetleg valaki meg szeretné számolni
Jaquet Droz Grande Seconde Moon – 135 fog a keréken, ha esetleg valaki meg szeretné számolni

A Jaquet Droz Grande Seconde Moon természetesen ezt nem engedheti meg magának, ők a 135 fogú kerékkel ellátott kivitel mellett döntöttek, ami 122 év alatt szedi össze az eltérést. Nyilván nagy értelme nincs, de lehet róla beszélgetni, vele dicsekedni.

Jaquet Droz Grande Seconde Moon J007530270 - ami a számlapon fekete, az ónix
Jaquet Droz Grande Seconde Moon J007530270 – ami a számlapon fekete, az ónix

De nem is ez a márka erőssége, hanem a számlapok. Természetesen nem hiányzik az ónix kivitel sem, amely feketéjének mélysége valóban egészen magával ragadó. Szintén nem lehet panasz az elefántcsont színű zománcozott változatra, amely mellesleg már lassan a márka védjegyének is tekinthető. Szokás szerint a legkonzervatívabb kivitel az ezüstözött modell. Mivel a Grande Seconde kollekcióról beszélünk, így egyértelmű volt, hogy a másodperc segédszámlapjában kap helyet a komplikáció. Jelen esetben kettő is, hiszen a holdfázis mellett a dátumot is itt olvashatjuk le. Ahogy az elvárható, a holdfázis tárcsája is rendkívül részletesen kidolgozott, ahogy maga a hold is. Külön öröm, hogy az ónix modellnél sikerült a tárcsát is ónixból elkészíteni.

Jaquet Droz Grande Seconde Moon J007530240 és J007533200 - rozsdamentes acél ezüstözött számlappal, és majdnem dupla annyiért vörösarany és zománcozott számlap kivitelben
Jaquet Droz Grande Seconde Moon J007530240 és J007533200 – rozsdamentes acél ezüstözött számlappal, és majdnem dupla annyiért vörösarany és zománcozott számlapos kivitelben

A 43 milliméter átmérőjű tokban ülő szerkezetre így már szinte alig akar valaki pillantást vetni, pedig kár lenne érte. Értelemszerűen manufaktúra szerkezetről (Jaquet Droz 2660QL3-as kaliber) beszélünk, amelyről joggal feltételezzük, hogy akár kézi felhúzású is lehetne. A kényelem azonban még ilyen, már-már ékszernek is tekinthető időmérőnél is fontos, így inkább automata felhúzású lett a szerkezet, és két rugóházának köszönhetően meglehetősen nagy, 68 órás járástartalékkal is rendelkezik. Persze az árak is ennek megfelelően alakulnak: az ezüstözöttért 15200, az ónix kivitelért 17300, míg az arany tokos, zománcozott modellért 28900 dollárt kérnek.

www.jaquet-droz.com