Ezt olvasd le – Urwerk UR-111C

A márkát már bő két évtizede szokatlan tokjairól és briliáns szerkezeteiről ismerjük. Az Urwerk UR-111C erre is képes rátenni még egy lapáttal.

A rendszerint rendkívül alacsony példányszámban előállított, és ennek megfelelően borsos árakon értékesített UR-111C nem mai darab. Látszani persze ez nem látszik, hiszen a legtöbb Urwerk órához hasonlóan ennek a darabnak is minden további nélkül ott lenne a helye egy sci-fiben. Az idei újdonságuk tehát mindössze a két évvel ezelőtt először bemutatkozó modell variációja.

Urwerk UR-111C - kell hozzá csukló
Urwerk UR-111C – kell hozzá csukló

Ennek megfelelően a műszaki részletek nem változtak. Az időt a méretes, 42×46 milliméteres tok oldalán olvashatjuk le, balról jobbra haladva előbb az órákat majd a percek, végül jobb oldalt ismét a perceket. Funkcionalitás szempontjából a percek megduplázása teljesen felesleges, kizárólag esztétikai célt szolgál. Elsősorban a lineáris kijelzésre nincs szükség, hiszen leolvasni körülményesebb. Persze azt is tudjuk, hogy ez a műfaj nem erről szól.

Újítások

Létének értelme a kijelzéssel és a mechanikával való játék, újítás. Ennek eleget is tesz. Az órák kijelzése ugrókomplikációval történik, a lineáris perceket retrográd módon jelzik ki, a felhúzás pedig egészen egyedi módon történik. Hagyományos értelemben véve koronát nem találunk a tokon. Szerepét a tok tetején lévő görgő látja el. Ezzel húzhatjuk fel az egyébként automata felhúzású szerkezetet, illetve ha a tok jobb oldalán lévő kart kihajtjuk, az időt is beállíthatjuk vele.

Urwerk UR-111C - öncélú, de ötletes a másodperc kijelzése
Urwerk UR-111C – öncélú, de ötletes a másodperc kijelzése

További újításra a másodperceknél lelhetünk. Ezeket a koronaként szolgáló görgő fölött helyezték el, ugyanakkor viszonylag mélyen találhatóak. Ezt rendszerint egy nagyító lencsével szokták orvosolni. Az Urwerk azonban inkább üvegszál mellett döntött. Ráadásul két külön, nullára illetve ötre végződő számjegyeket felvonultató, egymásba fonódó ráf nélküli küllős kerék jelzi a másodpercek múlását.

Urwerk UR-111C - PVD, de miért?
Urwerk UR-111C – PVD, de miért?

Ahogy említettük, az óra sokkal inkább műalkotás, mint időmérő, és ennek megfelelően is árazták. Éppen ezért teljességgel érthetetlen, hogy ennél a változatnál, amely fekete felületei miatt agresszívebbnek, de minimum látványosabbnak néz ki, mint tisztán rozsdamentes acélból készült elődje, miért PVD eljárást alkalmaztak a felületek színezéséhez. A PVD kevésbé tartós, és bizony jellemzően az olcsóbb óráknál alkalmazzák. Igenis illett volna DLC, vagy ADLC (gyémántszerű szén / amorf gyémántszerű szén) bevonatot alkalmazni. Ennek be kell férnie a 130000 frankos listaárba. Nyilván mind a piacra kerülő 25 darabból alkudnak majd, de akkor is.

Urwerk