Czapek Antarctique Terre Adelie

A „bohém” gyökerű, svájci gyártó, első (többé-kevésbé) saját mechanikus szerkezetével töltve lovagolja meg az acél luxus sportkarórák iránti, szűnni nem akaró kereslet heves hullámait. Bár az időzítés talán nem a legideálisabb. Ezzel együtt, a Rolex, az Audemars Piguet, a Patek Philippe és a Vacheron Constantin uralta piacot ostromló Czapek Antarctique Terre Adelie valódi kihívónak tűnik.

Nincs új a nap alatt

Formabontó újítást, látványosan üde hangulatot persze esetében se várjunk. A képlet, ami a fentemlített „elit” sikeréből céloz kiharapni egy falatot, ragaszkodik a jól bevált klisékhez, mikén tette ezt az elmúlt bő 1 évben sok hasonlón gondolkodó márka is.

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK
Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Kezdetek

A gyártó története 1832-ben indul, Franciszek Czapek, „Bohemia”, azaz a Cseh Királyságból Lengyelországba, majd Svájcba emigrált órásmester első cégalapításával (Czapek & Moreau).

A nagyobb siker érdekében még nevet is változtató, akkor már Francois Czapek később egy másik, szintén lengyel bevándorlóval karöltve újabb vállalkozást jegyzett, Patek, Czapek & Cie. néven, 1839-ben.

Bizony, az a Patek!

A mára legendává és az órásmesterség 21. századi tablóképén szereplők közül talán a legóhajtottabb és leginkább körülrajongott márkanév gyökereit adó Antoine Norbert de Patek és Czapek mester közt az együttműködés 1845-ig gyümölcsözhetett, majd útjaik különváltak.

Abban az évben Czapek & Cie. néven újabb vállalkozást indított a nyughatatlan, cseh órásmester, hogy aztán 1869-ben elillanjon a történelem lapjairól.

Váratlanul tűnt el, híre-hamva se maradt.

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Pauza

2011-ben aztán vállalkozó kedvű órakedvelő üzletemberek meglátták az akkora már rég elfeledett órásmester nevében rejlő marketing potenciált, s megszületett a ma ismert Czapek Genéve. Gyökerei ekképp legfeljebb, ha szimbolikus értelemben értelmezhetők, bár elméletileg a fennmaradt Czapek zsebórák fizimiskáját hosszú ideig elemezgették, majd abból merítve, annak megfeleltetve vetették „papírra” az immár karórákban testet öltő első terveket.

Antarctique Terre Adelie

40,5 mm-es, rozsdamentes acéltok, 120 méteres vízállóság, zafír hátlap, csavarzáras korona, integrált acél fémcsat. Óra, perc, másodperc és dátum megjelenítés. S ami szembetűnő, az a vetélytársakétól jóval hangsúlyosabb indexek és mutatók alkalmazása, ennek hála az idő leolvasás sem éjjel, sem nappal nem jelenthet gondot, bármilyen aktív tevékenységet is folytasson az egyébként egész vékony, 10,6 mm vastag óra viselője.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Mese

A háttértörténet, illetve a konkrét modell(ek) létének magyarázata egyébként is azzal érvel, hogy szerettek volna egy olyan „Czapek-et”, amit mindenféle hétköznapi elfoglaltság közben viselhet az ember.

Az elnevezése pedig annyiban kötődik a hatodik kontinenshez, amennyiben a cég egyik főrészvényese az Antarktisz jegén tett látogatás közben értette meg, milyen fontos a természet szépségének és épségének megőrzése. E misszió jegyében a Czapek újrahasznosított nemesfémet használ, az aranyból készült modellek, illetve alkatrészek gyártása során.

A „Terre Adelie” pedig a francia felfedező, Jules Dumont felesége előtt tiszteleg.

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK
Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Sportos

E kissé szedett–vetett „legenda”, amolyan „beletettünk mindent, ami az eszünkbe jutott” hangulatú. Holott azzal sem lenne semmi baj, ha simán csak beismernék, hogy egy igen felkapott, népszerű piaci szegmensre belépve alkottak egy egyébként nagyon szépre, a rendeltetésének remekül megfelelő szériát, ami ráadásul többféle számlapot, és a fémszíj mellett gumis opciót is kínál (s a gyorscserélős rögzítésnek hála nem is túl nehéz váltogatni köztük, kedvünk szerint).

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK
Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Ami a belső szerveket illeti, a modernkori Czapek első saját (bár az Emmanuel Bouchet független óramárka / órásmester által tervezett és részben gyártott) automata mechanikáját csodálhatjuk meg benne, SXH5 néven. Az elméletileg 70 (gyakorlatilag 56 [a gyártó maga írja le így…]) órás járástartalékkal felvértezett, (100%-ban újrahasznosított aranyból készült) mikrorotor táplálta szerkezet valóban szemrevaló a maga csontvázas kialakításával, igencsak hangsúlyos és csaknem teljesen feketére felületkezelt hidjaival, melyek a billegőt, illetve a teljes fogaskerékrendszert is a „levegőben” tartják.

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK
Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Summa summarum

Az egyetlen kis szépséghiba, az Antartique Terre Adelie ára, a maga 18.000 svájci frankos (bő 6 millió forint +áfa +vám) árcéduláján „látható”, ami egyébként jelen esetben virtuális (már mint az ár címke), hiszen épp zajlik az online “értékesítés”, vagy inkább előrendelés.

Egyébként a fenti ár ellenére is igen jó ütemben.

Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK
Czapek Antarctique Terre Adelie. Forrás: CZAPEK

Jelen sorok írásának kezdetekor a rendelkezésre álló 99 (ugyanis a modellcsalád korlátozott számban elérhető) egységből már 31 elkelt, s amikor ezt a mondatot leírjuk, a gyártó weboldalára kipakolt mutató szerint már a 38. darab is gazdára talált, és a “vásár” még 48 napig tart.

Bár ha így halad, valószínűleg már május havában kifut a készlet.

SXH5 in-house szerkezet. Forrás: CZAPEK
SXH5 in-house szerkezet. Forrás: CZAPEK

Színes egyéniség

A számlapvariánsok alapján kékre, bordóra, feketére és ezüstre (vagy inkább „fémszínűre”) hangolt változata is elérhető.

Ráadásul a számlap anyaga egy titkos ötvözet, amiben arany, platina, palládium és ezüst vegyül, ezért akinek megtetszett a Czapek sportos drágasága, jobban teszi, ha gyorsan kattint érte, hiszen a gyártó állítása szerint, ez a fajta modell, a márka kínálatában vissza nem térő alkalom.

CZAPEK GENÉVE