Citizen Promaster Sky

A japán márka Promaster-kollekciója már jó ideje ismert, elvégre kereken harminc év telt el az első modell bemutatása óta. A svájciaktól eltérően nem csinálnak nagy ügyet belőle, egyszerűen csak teszik a dolgukat, és újabb modellekkel bővítik a kollekciót. A szokásos ráncfelvarráson kívül egy új szerkezetet, az E660-as kalibert is megkapták az új időmérők.

A kollekció nevéből adódóan talán senkit nem lep meg, hogy az órák erősen kötődnek a repüléshez. Erről elsősorban a 47 milliméteres rozsdamentes acél tok lünettája árulkodik, amelyet a navigáláshoz szükséges számításokhoz hívhatunk segítségül. Így például az üzemanyag-fogyasztást, a megtett távolságot és a repülési időt állapíthatjuk meg. A lünettával azonban egyszerű aritmetikai műveleteket is végezhetünk. Szintén a repüléshez való kötődésről árulkodik a világidő-funkcióhoz tartozó városkód, amelyet a számlap peremén találunk. Itt a városkódok mellett egy adott időzónához tartozó város repterének kódját találjuk (pl. Los Angeles esetében LAX, míg Dubainál DXB).

Citizen Promaster Sky CB5001-57E – egy kis piros lendületesebbé teszi a számlapot

Ahogy azt a Citizennél megszokhattuk, a szerkezet a márka ECO-Drive-technológiájának köszönhetően fényenergiával működik, azaz elemcserével nem kell bajlódni. Teljesen feltöltve 10 hónapra elegendő energiával rendelkezik, de energiatakarékos üzemmódban akár három évig is kihúzza. Rendszeres viselet mellett tehát látható, hogy nagyon nem kell izgulni a járástartalék miatt. Egyébként a pontosság miatt sem. A szerkezet ugyanis rádiójel-vezérelt. Mivel az északi félteke szárazföldjének nagy részét fedi az az öt adóállomás, amelynek jeleit képes venni az óra, valóban csupán az óra viselése a feladat, foglalkozni nagyon nem kell vele.

Citizen Promaster Sky CB5005-13X – feketében nem tűnik olyan nagynak a 47 milliméter

Az aktuális választékban a sima rozsdamentes acélváltozatok mellett teljesen fekete kivitelt is találunk, illetve olyat is, amelyet a márka Super Titanium-eljárásával kezelt, így a tok felülete a rozsdamentes acél keménységének ötszöröse. Szintén a tartósság jegyében kaptak zafírüveget az órák.

Citizen Promaster Sky CB5005-13X – fekete-kék kettős high-tech-beütést kölcsönöz

Mint mindig, a számos funkció kezelésének elsajátításához ajánlott alaposabban megismerkedni a kiviteltől függően kb. 160 000 forint árazású órával, hogy képességeit teljes egészében kihasználhassuk.

www.citizenwatch.eu