Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch

A kimért, visszafogott, hűvös és mindig megfontolt angol, avagy brit elegancia ékes példáját tisztelhetjük e 176 éve jegyzett óragyártó személyében. Az efféle gentleman, midőn először adta fejét karóra készítésre, nem meglepő, hogy nem sajnált volt 15 évnyi fejlesztési időt ráfordítani. Íme az eredmény: a Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch.

 

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham

A Charles Frodsham óramárkát tulajdonló páros, 16 évvel ezelőtt előhúzott egy szűz papírost a fiókból, amire ama mondatot írták fel legelőbb, hogy „kerül, amennyi időbe kerül”. Ekképp indult e kaland, avagy próbatétel, mely a gyártót valóban újszerű kihívások elé állította. Hisz hiába a csaknem két évszázados örökség, ha a repertoár és a gyakorlat lényegében vízi járművekre szánt, fedélzeti időmérőkre, hajókronométerekre korlátozódott. Az üres papír fölé görnyedve hamar kiderült, hogy karóra faragása valami egészen más kávéház. Legalább is úgy, ahogy a Charles Frodsham nekilátott. Bár való igaz, a szerkezetet tekintve előbb egy Unitas 6497 átépítésében látták a megoldást, hogy aztán elvetve a könnyebb utat, valami sokkal inkább sajátba vágják a fejszét, avagy a tervezői ceruzát.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch mechanikus szerkezete. Fotó: Charles Frodsham

Kihívások

A fő cél egy telesen saját fejlesztésű és gyártású karóra, valamint a belevaló szerkezet megtervezése és előállítása lett. E missziót szinte 100%-ban sikerült is teljesíteni, méghozzá 2018-ra. Mindössze a zafírüveg, a bőrszíj, a hajszálrugó és persze a csapágykövek érkeznek külső beszállítóktól. Ez az Első mindenekelőtt a cég évszázados arculatát hivatott csuklón viselhető módon is megmutatni, mely a hajókronométereken túl, az “újabb” időknek hála zsebórákban, álló toronyórákban, fali órákban, régimódi sportkocsikba szerelhető időmérő alkalmatosságokban testesül meg leginkább.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham

Az angol óramárkák eme matuzsáleme eredeti hírnevét egyébiránt a rendkívül pontos, hajókronométereinek köszönheti, mely a 17-18. századi óraművek napi 10-15 perces járáspontatlanságát, napi 10-15 másodperces pontosságra javította! A mechanikus órák világában ez az érték még ma sem számít a leggyengébbnek, nem csoda tehát, hogy többek között nagyon sok svájci csillagvizsgáló is Charles Frodsham fedélzeti órákat segítségül hívva kezdte feltérképezni az eget két évszázaddal ezelőtt.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch szerkezetének alkotórészei, mind egy szálig. Fotó: Charles Frodsham

Pontosság

A mellékküldetés, a fentieken túl, egy nem csak megjelenésében, de műszaki paramétereiben is a márka tradícióihoz hű karóra megalkotása lett. S miként az eredeti alapító(k) az 1800-as évek közepén, taktikusan adoptálták a híres angol kereskedő és órakészítő John Harrison nagyfokú pontosság elérése érdekében tett felfedezéséit, úgy egy másik, már modernebb kori angol órásmester, George Daniels találmányát hívták segítségül. E név elképzelhető, hogy az Omega által (is) használt Co-Axiális gátszerkezetet ismerők számra ismerősen cseng, de Daniels-találmány a Charles Frodsham által adoptált Double Impulse Chronometer gátszerkezetet is.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch “kollekció”. Fotó: Charles Frodsham

Dupla löket

Természetesen nem csupán a már meglévő szabadalom egy az egyben való átültetése előtt kell most fejet hajtanunk, hiszen az eleve csak zsebórákban létezett. Maga a feltaláló is úgy vélte anno, hogy nem is lesz megvalósítható karórában, a méretekből fakadó gyártási nehézségek miatt. Az idő múlása és a technológia fejlődése azonban nagyon sok „lehetetlen” elképzelést váltott már valóra. A találmány lényegébe (röviden) a dupla gátkerék (azaz gátkerekek) által egyszerre táplált billegő, mely kiküszöböl sok olyan hatást, ami hátrányosan hat egy mechanikus óra járásának egyenletességére, avagy pontosságára.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham
Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch, az a bizonyos dupla gátszerkezet és a háromágú billegőhíd. Fotó: Charles Frodsham

E kialakításnak hála igazi ínyencséget láthatunk az óra szerkezetére pillantva, hiszen aligha mindennapos a háromágú billegő híd, ami ráadásul 11 órányi kézi polírozással éri el kifinomult megjelenését. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a gátszerkezetek olaj nélkül működnek, szintén a pontosság malmára hajtva a vizet, nem beszélve a szervizigény, illetve szervizköltségek csökkentéséről.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham

Külsőségek

A mechanikus szerkezet elemeinek rendkívül igényes kidolgozása mellett, a számlap se „kutya”, bár ezt a képek talán nem képesek jól visszaadni. A több réteg cirkónium-oxidból készülő, adott esetben arab vagy római számokat hordozó arc, lényegébe kerámia. A gyártó elmondása szerint, e réteges előállítás során olyannyira egyenletes és ezáltal túlzottan is tükröződő felületet keletkezett, hogy azt mikronnyi alumínium oxid részecskékkel „bombázták” így érve el a se nem túl fényes, de nem is túl matt megjelenést, mely leginkább a porcelánra hasonlít.

Charles Frodsham Double Impulse Chronometer Wristwatch. Fotó: Charles Frodsham

A számokat és osztásokat egyfajta gőzölési eljárással, a hajszálnál is vékonyabb csíkokban „festik” a számlapra, mely eljárás fém-oxid réteg formájában hagy olyan maradandó nyomot, melyet szinte sehogy nem lehet ezután onnan eltávolítani. A képeken is látható végeredmény, akár évszázadok múltával is pontosan ugyanolyan marad, ahogy kikerül a gyártó kezei közül. Nem fakul, nem töredezik.

A rossz hír

Tudjuk, hogy mindössze néhány étvágygerjesztő morzsát szórtunk el, a márka legújabb, illetve az igencsak hosszú múltjában fellelhető eredményeiről, óvakodva attól, hogy túlfeszítsük az online világ szabta kereteket és elvárásokat. Annak viszont, aki már e kóstolónak hála is kedvet kapott egy efféle, dupla impulzusos, háromlábú billegővel szerelt, ízig-vérig kékvérű, igazi brit kronométerhez, annak rossz hír, hogy évente ha egy tucatot tervez előállítani a gyártó, s a távoli jövőben sem kívánja vele elárasztani a piacot.

Charles Frodsham weboldala