Búvárok órája

Szinte nincs olyan márka, amelynek ne lenne búvárórája. Nagyon kevés van azonban, amely a Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition órához hasonlóan érzelmi szálakkal is kötődik a sportághoz.

Ami az autósportért rajongóknak a Le Mans, a repülősöknek a Top Gun, az a búvároknak a Luc Besson által rendezett The Big Blue. A szabadtüdős merülésről és bajtársias versenyzésről szóló film kultusz státusznak örvend búvárközösségekben, és idén pont 30 éve, hogy bemutatták a művet. Ezt az alkalmat használta ki a Vostok-Europe, hogy egy limitált példányszámú búvárórával álljon elő.

Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - stílusosan szárazdobozban érkezik - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – stílusosan szárazdobozban érkezik – Fotó: Venicz Áron

Mint tudjuk, a márka szeret nagy órákat készíteni, és a Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition a maga 47 milliméteres átmérőjével sem nevezhető éppen szerénynek. Az átmérőnél szinte csak a 16 millimétert meghaladó magasság parancsol nagyobb tiszteletet. Ez tehát nem az a búváróra, amit akár hosszú ujjú inghez is felvehetünk. Már csak azért sem, mert aligha fog beférni a mandzsetta alá.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - mandzsettával ne bajlódjunk - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – mandzsettával ne bajlódjunk – Fotó: Venicz Áron

Viselni azonban meglepően kényelmes, még egy átlagos, 17 centiméteres csuklón is. Az óra hátulja szinte teljes felületén sík, ezért biztosan tud felfeküdni a csuklóra. Erre egyébként szükség is van, hiszen 155 grammot nyom, azaz nem éppen könnyű. Szerencsénkre a szilikonszíj is segít abban, hogy ne csúszkáljon. Amiatt sem kell aggódni, hogy nyáron a szíj alatt a bőrünk erősen beizzadna. A szíj belső felülete mintázott, ami gondoskodik a megfelelő szellőzésről, illetve az izzadság elvezetéséről.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az ok, amiért az óra mérete ellenére sem éri el a 200 grammot, az a szerkezet. A Vostok Europe általában hárommutatós óráiba szerel csak automata szerkezeteket (jellemzően a Seiko termékeit), a kronográfok rendszerint kvarc szabályozásút kapnak. Így a Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition modellbe is ilyen került, méghozzá a Seiko Epson YM8J2A kalibere. Ebből persze sejthető, hogy a kronográfon kívül még jó pár egyéb funkcióval rendelkezik az óra. Ezeket az alsó nyomógomb segítségével választhatjuk ki, visszajelzésként pedig a számlap alsó felén lévő segédszámlap mezői és mutatója szolgál. Itt a normál üzemmód (amikor a mutató a hét napjainak valamelyikén áll) mellett a kronográf, a visszaszámlálás és az ébresztő funkció választható ki. A számlap felső részén lévő segédszámlap a kiválasztott funkciótól függőn egy második időzóna idejének, a kronográf óra- és percösszegzőjének, illetve az ébresztő kijelzőjének feladatát látja el. Viszonylag könnyen elsajátítható az óra kezelése, akár próbálgatás útján is. Persze ha valakinek már volt többfunkciós kvarcórája, az valószínűleg könnyen elboldogul vele.

Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - jól áttekinthető, kiegyensúlyozott megjelenésű számlap - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – jól áttekinthető, kiegyensúlyozott megjelenésű számlap – Fotó: Venicz Áron

Ahogy azzal is gyorsan meg lehet barátkozni, hogy a másodpercmutató nem pontosan 12-re érkezik. Ez egyébként az abszolút csúcskategóriás kvarcszerkezetekkel szerelt óráktól eltekintve minden kvarc kaliberre igaz. Az már kevésbé, hogy a mutatókat, ha azok valamilyen oknál fogva (például erősebb ütés hatására) elállítódnak, akár automatikusan, akár manuálisan helyükre igazíthatjuk. Ennél az óránál erre van lehetőségünk.

Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - vastag egy darab - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – vastag egy darab – Fotó: Venicz Áron

Ahogy egy korábban tesztelt Vostok Europe óránál, úgy ennél is igaz, hogy a lünettának, jelen esetben a búvárlünettának egyes helyzetekben van holtjátéka. Nyilván a használati értéket ez nem befolyásolja, de nem elképzelhetetlen, hogy lesznek, akiket ez zavarni fog. Ők inkább örüljenek a trícium markernek, illetve a számlapon indexként szolgáló trícium csövecskéknek. Nem kell félni, a Geiger-számlálót nem akasztják ki, cserébe folyamatosan fénylenek. Érdemes észrevenni elrendezésüket is: a főbb helyeken (12, 3, 6 és 9 órában) nem sugárirányban, hanem arra merőlegesen helyezték el azokat, így adva a megszokottól eltérő megjelenést az órának.

Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - alapból jár hozzá NATO szíj is - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – alapból jár hozzá NATO szíj is – Fotó: Venicz Áron

Nemcsak ez, hanem a rendkívül alacsony példányszám miatt is ritkának számít az óra. Összesen 60 darabot készítettek belőle. Szemben egyes márkák gyakorlatával, ahol 1000 körüli mennyiséget neveznek limitáltnak, ez az óra valóban az. Itthonra is jutott belőle, amelyet közel 250000 forintért vehetünk meg.

Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition - a logó a film plakátját idézi - Fotó: Venicz Áron
Vostok Europe The Authentic Big Blue Limited Anniversary Edition – a logó a film plakátját idézi – Fotó: Venicz Áron

www.vostok-europe.com