AVI-8, ami brit pilóta akar lenni

Ahogy korábban is említettük már, ha valamelyik gyártó, esetleg forgalmazó elég bátor ahhoz, hogy küldjön egy-egy bemutató példányt az aktuális kínálatából, mi örömmel írunk róla, ám kizárólag az objektív őszinteség jegyében. Íme egy márka, amely nem riadt meg a kihívástól. Lássuk mit küldött az AVI-8, ami brit pilóta akar lenni!

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN-EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 Fotó: @RetekG

A képeken látható AVI-8 a pilótaórák klasszikus stílusában jött világra, és kétségtelenül angol származásúnak látszik. Ennek ellenére egy másik „microbrand”, a Spinnaker Watches, hongkongi kapcsolattartója kínálta fel e bemutató darabokat. Ráadásul hozzátéve, hogy az AVI-8, a Spinnaker testvér vállalata.

Az efféle felajánlásokat mindig örömmel fogadjuk, de azért fel is szaladt a szemöldök kicsit. Bár az AVI-8 karórák iránt eddig nem mutattunk túl nagy érdeklődést, úgy könyveltük el, hogy azok valamiféle Angliában bejegyzett, brit cégtől származhatnak.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN-EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 Fotó: @RetekG

A nyomozás

Kíváncsiságunkat tehát sikerült felébreszteni! Amíg vártuk a konkrét modellek érkeztét, utánanéztünk kicsit a márka „történetének”.

Első lépésben felkerestük a gyártói hivatalos honlapot. Valóban nagy-britanniai domain név alatt érhető el. A kételyt mégis fokozta, hogy az „About us” menüpont eltökélt szorgalommal áradozik a különféle brit, második világháborús, harci repülők legendás képességeiről. Hogy mennyire menő is a pilóta, mint embertípus. Hogy maga a repülés az emberiség egyik ősi vágyálma, s hogy mindezen vívmányok előtt tiszteleg a márka.

De hogy mióta, hol, milyen indíttatásból és főleg kikhez köthetőn gyárt órákat, arról egy szó sem esik.

AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

Puff neki, ebből sem tudtunk meg sokat. Mégsem kell feltétlen MI5 ügynöknek lenni, hogy kiderítsük, az AVI-8 egy, a 7 olyan márkából, amely mögött valójában a DARTMOUTH BRANDS Ltd. áll. A másik hat is ismerősen csenghet a közösségi média követőinek, hiszen olyan neveket rejteget, mint az EARNSHAW 1805, a már említett Spinnaker, vagy a BALLAST.

Közös ismertetőjük a rendkívül erőteljes, indirekt reklám stratégia, amelybe látszólag most mi is beszálltunk. Valójában sokkal inkább a tisztánlátást szeretnénk elősegíteni. „Indirekt reklám” alatt most semmiféle rejtett, etikátlan fogást nem kell érteni. Épp csak az történik, hogy szinte valamennyi, picit is befolyást gyakorolni képes, a fent említett médiák felületein figyelmet nyert szereplő kapott már a bemutató modellekből. Amiről aztán a „közszereplő” maga oszt meg tartalmat, saját órájaként beállítva azt. Esetleg odaírja, hogy ezért vagy azért jó. Gyakori a „kuponkód” felajánlása is, ami 10-20% kedvezményre jogosít a gyártó weboldalán.

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 és AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

Mindez teljesen rendben is van szerintünk, egészen addig, amíg nem próbálnak így gagyit rásózni a gyanútlan nézelődőre!

Itt a helye egy vallomásnak: Kaptunk már olyan kölcsön „órát”, amiről nem voltunk hajlandók egyetlen sort sem írni, mert rosszat minek, jót pedig egyszerűen nem lehetett róla. Sajnos, ilyen is van.

De térjünk vissza az AVI-8 márkanév tulajdonosához, amely az Egyesült Királyság cégnyilvántartása szerint valóban a szigetországban, Londonban bejegyzett vállalkozás. A nyilvántartásba vétel időpontja 2013. A „cégkivonat” második lapja ugyanakkor megerősíti kezdeti „tamáskodásunk”. A vállalat igazgatója (bejegyzéskor) a Hong Kongban élő, bizonyos Notan Tolani úr, akit 2017-től egy bizonyos Vishal Notandas Tolani úr váltott a vezérigazgatói székben. Miközben a DARTMOUTH BRANDS tulajdonosa a SOLAR TIME LTD. Ez utóbbi „ősanya” cég székhelye szintén Hong Kong.

A kör bezárult.

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 és AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

Angol óráscég, illetve óramárka-e, az a vállalkozás, amelyik ugyan Londonban bejegyzett székhellyel rendelkezik, a megrendeléseket is angliai címről teljesíti, de a Kínában élő ügyvezetője, és a Kínában bejegyzett tulajdonosi köre, egy kínai, ex-(brit)gyarmati státuszú városban gyárt és összeszerel?

Ügyes üzleti fogás, marketing stratégia, vagy épp egy picit a vásárlók orruknál fogva vezetése mindez Döntsön az olvasó. Az viszont tény, hogy a megrendelt óra, a vételárat terhelő, külön vám és áfa teher nélkül érkezhet a magyar vásárlóhoz is. Legalább is amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja.

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 és AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

De jó –e a termék, amit a brit maszk rejteget?

Azt kell írjuk, hogy alapvetően nem rossz. Mindkét modell kvarc szerkezettel választható, hozzánk is azzal érkezett. Bár a márka weboldalán találni japán automatával szerelt modelleket is. Sajnálatos, hogy a két legújabb modellbe kevesebb fogaskerék fért csak bele.

Ugyanakkor, mint tudjuk, a szintén japán kvarc rövidtávon megbízhatóbb, pontosabb társa lehet annak, aki beleszeret a képeken látható modellekbe. Tekintve, hogy a Lancaster Bomber mindössze 140, míg a Hawker Hurricane Chronograph 165 angol fontba kerül, az ajánlat igencsak csábító lehet.

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN-EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 Fotó: @RetekG

Mindkét nálunk járt óra, főleg a számlap megjelenését tekintve szerepel jól. Bár műanyagból készült, a kidolgozottság részleteire alaposan ügyeltek. Sehol egy megfolyt festék petty, egy életlen, törött szám, vagy jelölés. A tokforma kellemes, a 45 mm széles kronográf, illetve a 43 mm széles, feketére festett tok pilóta órákhoz képest is kényelmesen viselhető. A bőrszíjak kissé talán ridegebbek, de igazi marhabőr, nem kézzel, de igényesen varrva.

AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

A kvarc szerkezet szemre megfelelően működik. A korona, és amelyik modellen találni nyomógombokat, ott azok is hibátlanul teszik a dolguk. Hosszútávon ugyan nem vizsgáltuk a pilótaóráktól elvárt, nagyméretű számok és mutatókba ecsetelt, lumineszcens festéket, ám rövidtávon több mint kielégítő. Különösen a fent írt bekerülési áron.

AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

Az órák 5 ATM (50 méter), azaz jelképes vízállósággal rendelkeznek. Súlyuk alig éri el a 100 grammot, szíjjal együtt. Mindez sokat elárul arról, mennyi anyag lehet a rozsdamentes acélnak mondott óratokban. Valóban, van némi alumínium benyomása az embernek ha kézben tartja, különösen a kő mosott felületű Hawker Hurricane kronográf modellt. A fekete tokkal érkező „bombázó” egy fokkal kevésbé kelt műanyagszerű hatást.

AVI-8 HAWKER HURRICANE CHRONOGRAPH BULMAN-EDITION. Referencia szám: AV-4068-02 Fotó: @RetekG

Katonás

Mindkét óra divatos, kellemes benyomást keltő, zöld, katonai szövetet utánzó, szegecspatent zárral ellátott dobozban érkezik. A hangulat valóban nagyon „military”. Benne, az alaposan befóliázott óra mellett ajándék törlőkendő és egy apró füzetke fogad. Ez utóbbi a márka honlapjára, illetve Instagram oldalára csábít, sőt nyerési lehetőséggel is kecsegtet.

AVI-8 LANCASTER BOMBER. Referencia szám: AV-4067-03. Fotó: @RetekG

A Lancaster Bomber koronáján apró, a Királyi Légierő felségjelére erősen emlékeztető, bár azzal nem teljesen egyező, zománcfestékkel vagy valamiféle lakkozott felületkezeléssel fixált apró gesztus magas fokú figyelmességről árulkodik.

Mindennel együtt nem állítjuk, hogy örök darab, azt sem, hogy mindenképp figyelemre érdemes az AVI-8 fent látott kettő, vagy bármely modellje. Azonban a kifejezetten pilótaórákat kereső, ám rájuk tényleg csak nagyon keveset áldozni szándékozók számára jó választás lehet.

Egyértelműen érződik, hogy a termék olcsó akar maradni, s mégis, egészen jól ügyel az apró részletek kidolgozottságára. A tálalás ezért a pénzért épp megfelelő.

AVI-8