Világutazóknak

Sokat repülők kényelmét szolgálja az IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ és persze saját kezdeményezésükhöz is kapcsolódik.

Ez a bizonyos kezdeményes természetesen egy repülőképes Spitfire-t, a brit légierő egykori vadászgépét is magába foglalja. Oly annyira, hogy a “Silver Spitfire – The Longest Flight” projekt keretében a közel nyolc évtizedes vadászgéppel körberepülik a Földet. Ez nyilván időzónák átlépésével is jár, amihez a schaffhauseni márka egyik idei újdonsága szolgál segítségül.

IWC Pilot's- Watch Timezoner Chronograph - a kronográf talán már túl sok a számlapnak (2016-os modell)
IWC Pilot’s- Watch Timezoner Chronograph – a kronográf talán már túl sok a számlapnak (2016-os modell)

Valójában nem beszélhetünk igazi újdonságról, sokkal inkább egy jó ötlet újbóli felhasználásáról. Az IWC-nél a 2016-ban bemutatott IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph alapötletét vették kölcsön. Ez nem más, mint a lünetta segítségével állítható óramutató. Az ötlettel nem az IWC állt elő elsőként, és nyilván lesznek még mások is, akik követik, elvégre meglehetősen felhasználóbarát komplikációról beszélünk. A 12 óránál lévő (háromszög alakú) markerhez kell igazítani az adott időzónához tartozó város nevét, és máris leolvashatjuk az ottani helyi időt.

IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ - búcsút inthetünk az eleganciának, üdvözöljük a műszerek világát
IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ – búcsút inthetünk az eleganciának, üdvözöljük a műszerek világát

Kiegészítésül szolgál a számlap felső részében lévő ívelt ablakban leolvasható 24 órás skála. GMT komplikációs órákkal szemben ennél a modellnél nem egy második időzóna ideje jelenik meg, pusztán amolyan napszak kijelzőként számíthatunk rá. Az egy órás lépésekben állítható mutató értelemszerűen nincs hatással a szerkezet pontosságára, hiszen a billegő, és így a szerkezet járása nem áll meg. Szintén összeköttetésben áll az óramutató a dátumkijelzéssel, ami így az állítás során előre vagy hátra lép. Ha másból eddig nem is, ebből már sejthető, hogy a szerkezet a márka sajátja. A 82760-as kaliber természetesen az IWC jól ismert Pellaton felhúzásával is rendelkezik, járástartaléka eléri a hatvan órát, ami automata szerkezetről lévén szó, elfogadható.

IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ - elmaradhatatlan kellék a csavarzáras korona
IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ – elmaradhatatlan kellék a csavarzáras korona

A Spitfire modelleket ismerők talán kicsit búslakodnak amiatt, hogy az eddig megszokott, jellemzően világos számlapos színvilág helyett a fekete kezdett el dominálni. Ugyanakkor az óra műszerjellegét pont ez a színkombináció hangsúlyozza jobban, amely tulajdonságot a 46 milliméteres átmérő és 15,2 milliméteres vastagság, és persze a keki szövetszíj is kiemel. Ezekből mind látszik, hogy a korábbi Spitfire modellekre jellemző elegancia most egy kicsit háttérbe szorul. Talán ezzel is magyarázható, hogy 250 darabra limitálták a 13500 eurós óra példányszámát.

www.iwc.com